eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: a végén mindenkinek be kell oltatnia magát

Ha szükséges, kiemelt járványkórház lesz a kiskunhalasi kórház - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Beszélt a 13. havi nyugdíjról és a benzinárról is.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának fellendülő szakaszában újabb szigorító intézkedéseket hozott a kormány, ezek csütörtök éjszaka meg is jelentek a Magyar Közlönyben. Orbán Viktor ezekről is beszélt a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában.

A teljes interjú meghallgatható ITT.

"Egy biztos, az összes virológus azt mondja, nyakig vagyunk a negyedik hullámban, a számok is emelkedni fognak. Mindenki elkaphatja a vírust, de nem mindegy, hogy milyen következményekkel" - fogalmazott a miniszterelnök.

A felelőtlenség szót nem használja az oltás elutasítására, az oltáselleneseket sem "ekézi", de "itt többről van szó".

"A védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének sebességét lassítják" - mondta.

Jelezte, megvan a harmadik oltása, nem is kapta még el a koronavírust.

"Nem tudok mást mondani, mint hogy a baj oka az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva"

- tette hozzá. "Nem tudjuk kivédeni, hogy a végén mindenki beoltassa magát."

Az oltási héttel (november 22-28.) kapcsolatban kijelentette, nem nagyon van más választás.

Megismételte korábbi kijelentését,

mindenki életveszélyben van, aki nincs beoltva.

"Tízmillió oltásunk van, tehát nem csak harmadszor, negyedszer is be tudunk oltani mindenkit. Az orvosok a hivatásuk tetőfokán vannak, le a kalappal, az oltóorvosok éjjel-nappal oltanak, a mentősök mindig fantasztikusak voltak, az emberek pedig hálásak nekik" - fejtegette a kormányfő.

Elismerte, a leggyengébb pont az, hogy mennyi orvos áll rendelkezésre, de "tudjuk, hol vannak", és

átmeneti rendelkezésként él az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók felmondási tilalma.

Bejelentette, ha szükséges, kiemelt járványkórház lesz a kiskunhalasi kórház, amit központi irányítás alá vonnak, és bármelyik nap megkezdheti a működését.

Benzinárstop

Ezt követően a benzinár 480 forintos "befagyasztásáról" beszélt.

Mint kifejtette, a rezsicsökkentés részeként állapítottak meg árplafont, "racionális üzleti megfontolás van" a 480-as szint mögött.

A kormány szakértői szerint hetekig, hónapokig is szükség lehet erre az intézkedésre - jelenleg 3 hónapra hozták az intézkedést -, és mindenkit érint, nem csak a gépjármű-tulajdonosokat. Az intézkedés időzítésével kapcsolatban úgy vélekedett: "nem kell gatyázni", Orbán Viktor szerint ő mindig ennek a pártján áll.

Nem titkolta,

80 százalékosra "mérték" a benzinárstop melletti szimpátiát,

a fontos intézkedések mentén mindig végeztet a kormány közvélemény-kutatást.

Arról is beszélt, hogy a kisvállalkozókat is bevonják a rezsicsökkentésbe, "a nagyon kibírják, a kicsik nem" - mondta a miniszterelnök.

Közben "a brüsszeli vért hány a rezsicsökkentéstől", "eldobják a tollukat a rezsicsökkentéstől", mert a multik diktálnak, de a kormány vállalja azt Budapesten, hogy "a multiktól vesz el" az emberek oldalán állva.

"Beindul a kampány, a multik védik az érdekeiket, a baloldal hibát követ el, hogy melléjük áll, nem az emberek mellé" - tette hozzá. Úgy véli, a baloldal abban reménykedik, "most hátha nekik lesz igazuk".

GDP és pénzek

Orbán Viktor úgy látja, a vártnál rosszabb GDP-eredmény ellenére sem fenyegeti veszély a 13. havi nyugdíj kifizetését, az ugyanis a 2022-es költségvetést terheli már, nem az ideit.

Ugyanígy nem fenyegeti semmi a 2021-ben befizetett családos szja visszatérítését, hisz a növekedés a korábban meghatározott limit, az 5,5 százalék fölött lesz.

Orbán Viktor szerint a GDP-növekedés végül "6 fölött lesz, közelebb a 7-hez".

Megítélése szerint a pandémia miatt jelent meg többletkereslet, ez szakítja meg az ellátási láncokat, és ez látszik meg a gazdasági teljesítményen szerte a világban.

Kategorikusan kijelentette a korábban már megfogalmazott közlést,

februárban megkapják a nyugdíjasok a teljes 13. havi nyugdíjat,

ami elárulja, "hogyan gondolkodunk a szüleinkről".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×