eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Factory worker putting on hygienic mask on face to protect herself against highly contagious corona virus or COVID-19. People working during global virus pandemic.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Nem minden beltérben kötelező a maszkviselés – itt vannak az új szabályok

A Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, milyen szigorítást vezet be a kormány az emelkedő koronavírus-fertőzöttségi adatok miatt.

Három intézkedésről döntött a kormány, a legtöbbet a kötelező maszkviselésről árult el Gulyás Gergely.

1. Péntek éjféltől - szombat hajnaltól lesz kötelező a zárt téri maszkhasználat, ugyanakkor az intézkedés nem vonatkozik az alábbi helyszínekre:

  • irodák (ott a munkáltató dönt),
  • sportolásra szolgáló helyiségek.

A szolgáltatások estében akkor kötelező a maszk, ha olyan üzlethelyiségben történik a szolgáltatás nyújtása, ahol rendszeresen 4 főnél többen tartózkodnak. (Például egy kis fodrászatban, órásboltban, esetleg kicsi dohányboltban nem kötelező, egy átlagos étteremben vagy akár az ügyfélszolgálatokon igen.)

Az oktatási intézményekben az igazgatók dönthetnek a kötelező maszkhasználat bevezetéséről.

2. További intézkedés, hogy kötelező lesz az egészségügyben a harmadik oltás felvétele, és az államigazgatáson belül is terveznek ilyen intézkedést. Az egészségügyben a második oltás utáni 7. hónap végégi kell felvenni a harmadik dózist. Gulyás Gergely kérdésre adott válaszában sejtette, hogy aki nem veszi fel a harmadik oltást, nem dolgozhat tovább az egészségügyben

3. Kötelezővé tették a védettségi igazolványt a belépéshez az 500 fősnél nagyobb rendezvényekre. Azt egyelőre nem tervezik, hogy az éttermek, szállodák igénybevételéhez is kötelező legyen a védettségi, de Gulyás Gergely azt mondta, hogy szükség esetén akár ezt is bevezethetik.

A miniszter hangsúlyozta: nem ellenfélnek tekintik az oltatlanokat, inkább azt szeretnék, hogy ezek az emberek is megértsék, hogy az oltás felvételével lehet legyűrni a járványt.

Megjegyezte, oltásból van bőven, most

összesen mintegy 9,7 millió oltás áll rendelkezésre

(még jönnek újabb szállítmányok), a Szputnyik V-n kívül minden típusból rendelkezésre áll.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×