eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a Kuriernak: mindenkit támogatunk, aki dolgozik

"Akinek családja van, még inkább" - fogalmazott az osztrák napilapnak adott hétfői interjújában a kancelláriaminiszter. A lengyel-fehérorosz migránshelyzettel kapcsolatban közölte: virágokkal keveset ér el az ember, erőre van szükség.

Magyarországnak van fegyvere a koronavírus-járvány ellen, az oltás, és a munkáltatók kötelezhetik a munkavállalókat ennek felvételére - jelentette ki Gulyás Gergely a Kurier című osztrák napilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az osztrák újság munkatársának arra a kérdésére válaszolva mondta ezt, hogy milyen intézkedéseket tervez Magyarország, ahol a koronavírus-helyzet rosszabb, mint Ausztriában, amely karantént vezet be az oltatlanok számára.

"Az állam is munkaadónak minősül, így mi is jó példával jártunk elöl."

Az interjú készítője felvetette, hogy a kormány maximálta az üzemanyagárakat, és 166 ezerről 200 ezer forintra emelte a minimálbért, és visszaállítja a 13. havi nyugdíjat; "miután a baloldal megszüntette" - mondta erre a miniszter.

Kiemelte, hogy a magyar kormány mindezt nem szociálpolitikának, hanem gazdaságpolitikának tekinti. "Nem szociáldemokraták, hanem konzervatívok vagyunk.

Mindenkit támogatunk, aki dolgozik. Azt pedig, akinek családja van, még inkább"

- fogalmazott.

Mint mondta, mindez saját forrásokból finanszírozható, ehhez nincs szükség az Európai Unió pénzügyi segítségére, tekintettel arra, hogy Magyarország a járványt gazdasági szempontból jól kezelte, és ennek köszönhetően 7 százalékos GDP-növekedést könyvelhet el az idei évben.

Szóba került Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének esélye a jövő tavaszi választásokon, valamint a politikus brüsszeli látogatása. Ezekkel kapcsolatban Gulyás Gergely jelezte, a választás Magyarországon dől el, nem Brüsszelben.

A Pegasus izraeli kémszoftver magyarországi alkalmazásáról szólva a miniszter kijelentette:

"Államtitoknak minősül, hogy a hatóságok milyen eszközöket használnak információgyűjtés céljából.

Minden állam rendelkezik a titkos információgyűjtéshez szükséges eszközzel. A nyugati média viszont szívesebben ír rosszat Magyarországról, mint más országokról" - jegyezte meg.

Az Európai Unió lengyelországi külső határán zajló migránsválságról szólva leszögezte: "Támogatjuk lengyel barátainkat". "Magyarország volt az egyik első uniós ország, amely a külső határok védelmének fontosságát hangoztatta. Virágokkal keveset ér el az ember, erőre van szükség. Az EU-nak jobban kell támogatnia a külső határokat védő országokat" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Rámutatott, hogy a határvédelem európai feladat. "Meg kell védenünk külső határainkat, ha az EU-n belül határok nélküli övezetet akarunk" - tette hozzá.

A magyarországi migrációs helyzetről szólva elmondta, hogy jelenleg naponta ezer illegális határátlépési kísérlet történik. "Már benyújtottunk egy kérelmet a Bizottsághoz, hogy a határvédelmi költségek egy részét fizessék ki. Egyelőre

függőben van a Szerbiával közös határon 2015 után megépített határkerítésre és határvédelmi költségekre fordított 1,5 milliárd euró kifizetése"

- mondta a miniszter.

Gulyás Gergely rámutatott, nemzeti hatáskörbe tartozik Magyarország azon döntése, hogy a koronavírus elleni oltakozás felgyorsítására orosz és kínai vakcinát is beszerzett.

"A kiváló gazdasági növekedést a gyorsabb oltási kampánnyal értük el. Németország és Ausztria is megtehette volna ugyanezt. Ami pedig az uniós pénzeket illeti,

mindenki befizet a kasszába, és valamit vissza is kell kapnia. Ez nem ajándék.

Nem tartozunk köszönettel az uniós pénzekért" - jelentette ki a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nem kér-e túl sokat az uniótól.

Magyarország Németországhoz fűződő viszonyát egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely "alapvetően barátinak" mondta, Ausztriával kapcsolatban pedig felidézte a nagy futballrajongó Habsburg Ottótól származó mondást, aki egyszer megkérdezte, hogy mi az esti program. A válasz: Ausztria-Magyarország labdarúgó-mérkőzés. Mire ő: de ki ellen játszunk? - kérdezte Habsburg Ottó.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×