eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Várakozni tilos tábla
Nyitókép: Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Nagy változás: szigorodik a parkolás a budapesti belvárosban, elsőként Terézvárosban

Kísérleti jelleggel elkezdődik azoknak a parkolóhelyeknek a kijelölése a belvárosban, amelyeket kizárólag a környék lakossága használhat. Elsőként a VI. kerületben jelennek meg az újfajta várakozóhelyek, de már zajlanak az egyeztetések az V., a VII., és a XIII. kerülettel is. A kijelölt parkolókat este hat és másnap reggel 7 óra között kizárólag az engedéllyel rendelkező helyi lakosok használhatják, a nap többi részében azonban továbbra is bárki igénybe veheti, aki autóval közlekedik.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti közlekedési Központ és a Budapest Közút célja, hogy a kerületekkel együttműködve segítse a fővárosi lakosok hétköznapjait – olvasható a BKK közleményében.

„Ebben fontos lépés lehet a kizárólagos lakossági parkolóhelyek létrehozása, amely a belvárosban élők régi kérése. Ez a lakossági igény most végre teljesül.” Hozzáteszik: a megoldás nem példa nélküli, hiszen több nyugat-európai nagyvárosban – Milánóban, Bécsben, Prágában, Londonban – is ehhez hasonlóan kedveznek a lakosságnak.

Az újfajta parkolóhelyeket a KRESZ-nek megfelelően „Várakozni tilos” tábla fogja jelölni, amelyet a „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között” kiegészítéssel látnak el.

A könnyebb felismerhetőség érdekében egy kezdeti, átmeneti időszakot követően a parkolókat egységes, kék színű burkolati jellel is körbefestik.

Bár az újfajta várakozóhelyeket jelölő táblákat már 2021. augusztus 23-án, hétfőn elkezdték kihelyezni, azonban a megváltozott parkolási rend először egy átmeneti, türelmi időszakkal lép életbe. A Főváros célja, hogy egyetlen autóval közlekedő budapestit se érjen váratlanul, esetleg kellemetlenül az új parkolóhelyek létrejötte, ezért indulás után türelmi időszakot vezetnek be – írják. Eleinte a közterület-felügyelők csupán figyelmeztetni, tájékoztatni fogják a helytelenül parkolókat a megváltozott rendről.

Elsőként Belső-Terézvárosban

Elsőként a VI. kerület belső részén kezdődik el az újfajta parkolóhelyek kijelölése. Terézváros belső részén, a Király utca–Nagykörút–Bajcsy-Zsilinszky Endre út határolta területen a parkolóhelyek mintegy 30 százalékát biztosítják a lakosság számára. A parkolóhelyek ellenőrzését a kerületi közterület-felügyelet végzi el, a kezdeti időszakban azonban csak figyelmeztetik majd az esetleg szabálytalanul parkoló autóvezetőket.

Élesben egy több, mint egy hónapos türelmi időszakot követően, várhatóan októbertől fog működni a rendszer.

Terézváros után több lépésben, további belső kerületekben is előnybe kerülnek a helyi lakosok szempontjai. További egyeztetések zajlanak három másik kerülettel is. Erzsébetváros, Belváros-Lipótváros, illetve a XIII. kerület vezetésével zajlanak a szakmai egyeztetések többek között a kizárólag lakossági parkolóhelyek létesítéséről. Ezekben a kerületekben a szakmai egyeztetések lezárását követően, várhatóan még az ősz folyamán véglegesíthetők a tervek, majd megkezdődhet a táblák kihelyezése.

Kezdődik a mikroMobilitási Pontok telepítése

Mindezzel párhuzamosan elkezdődik a mikroMobilitási Pontok telepítése is: a kijelölt területen kellő sűrűségben, 100-150 méterenként helyeznek el kerékpártámaszokat és alakítanak ki az e-rollerek tárolására szolgáló területeket.

Az új rendszer célja, hogy megszűnjön a városban jelenlévő rollerkáosz.

Az elképzelés szerint a szolgáltatókkal történő megállapodásokat követően csak ezeken a pontokon lehet majd letenni a megosztott e-rollereket és kerékpárokat, de természetesen lehetőség lesz itt saját tulajdonú kerékpárok, rollerek biztonságos lerögzítésére is.

Elsőként, ahogy a kizárólag lakossági parkolóhelyek esetében is, a mikroMobilitási Pontok is Belső-Terézvárosban jelennek meg. A szolgáltatókkal való megállapodások megkötése ezt követően a következő hónapokban feladata lesz – zárul a Budapesti Közlekedési Központ sajtóközleménye.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×