eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Operatív törzs: heteken belül indul a határon túli magyarok oltása

Csökkenni fog az oltóhelyek száma, a háziorvosoknak kiszállított vakcinaadagok mennyiségét is az igényekhez igazítják - derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A harmadik hullám lecsengésével (napi adatok ITT) kevesebb lett az operatív törzs munkája, sajtótájékoztatót is már csak kétszer tartott az elmúlt héten és a mostanin is.

György István, az oltási munkacsoport vezetője szólt elsőként, arra reagálva, hogy az oltási rend a miniszterelnöki bejelentés szerint megváltozik.

Hangsúlyozta mindenekelőtt, hogy Magyarország világszínvonalú teljesítményeknek köszönhetően a második helyen áll az átoltottságban (54 százalék), miközben az EU-s átlag még bőven 40 százalék alatt van - Romániában még csak 23 százalék alatt van az átoltottság mértéke, erre külön felhívta a figyelmet.

Az oltás szervezését a következőképp alakítják át:

  • kórházakban, szakrendelőkben a második oltások után már kevesebb oltópontra lesz szükség
  • Sinopharm és Pfizer oltásból bőven van, előbbiből már minden megrendelt oltást leszállítottak, utóbbit heti rendben szállítják, Szputnyikból is van még valamennyi, de abból sem jön már több
  • a heti vakcinakiszállításokat mostantól a háziorvosok igényeihez szabják (Sinopharm, Janssen, Moderna oltás hozzáférhető náluk)
  • a Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyarok oltásáról is most kezdenek gondoskodni (www.vakcinainfo.gov.hu), oltásuk június második felében indul.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese egy 9 hónapnyi határőrizeti adatsorral kezdett, rámutatva, hogy a dűlőutakat, földuatakat, turistautakat a határ mentén továbbra is zárva tartják.

213 539 embert kellett a határokról karanténra utasítani ebben az időszakban - emelte ki a számadatok közül.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője a már ismert járványügyi adatokat olvasta fel tételesen, hozzátéve, továbbra is követik a hazai és nemzetközi járványügyi tendenciákat.

Bejelentette,

találtak egy harmadik indiai mutánsos beteget itthon,

hármójuk közül egy volt kórházban, a vele kapcsolatba került egészségügyi személyzetet tesztelték, de egyikük sem volt hordozója az indiai mutánsnak, így azt már ki lehet zárni, hogy a kórházban fertőződött meg.

Néhány szóval a táborokról is beszélt: a felnőttek csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt, a kiskorúak szüleinek pedig nyilatkozni kell arról, hogy a tábort megelőző időszakban nem volt beteg a leendő táborozó. Fontos lesz a kézmosás, betegség esetén pedig az azonnali elkülönítés, a biztonságos környezet kialakítása.

Kérdések nem hangzottak el, a következő tájékoztató a jövő héten lesz - közölte Kiss Róbert a tájékoztató végén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×