eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: PTE1367/YouTube

Jakab Ferenc: nagyon nagy az esély az indiai mutáns itthoni felbukkanására

Lezárult a laboratóriumi szakasz a Pécsi Tudományegyetem és az osztrák Cebina vakcinafejlesztési kísérletében, jelenleg már az állatkísérleti fázist tervezik – mondta el Jakab Ferenc virológus a Pécsi Tudományegyetem videójában.

A laboratóriumi vizsgálatok után az első lépés, hogy beszerezzék az engedélyeket az állatkísérleti fázishoz – amint ez a kezükben van, tudják folytatni a vakcinafejlesztési vizsgálatokat, ismertette Jakab Ferenc. A virológus szerint ez azonban egy nagyon hosszú folyamat, ezért nem is úgy tervezik, hogy ennek a járványnak a végét fogja jelenteni a vakcina. Mint fogalmazott, anélkül, hogy műhelytitkokat árulna el, az általuk fejlesztett vakcina egy többkomponensű, több lábon álló szer lesz, ami nemcsak a mostani variánsokra, hanem a későbbi koronavírus-járványok alkalmával is hatékony lehet.

Jakab Ferenc szerint

a brit variáns szinte már kiszorította az eredeti vuhani vírust, ami pedig most ad okot az aggodalomra, az az indiai mutáns,

amit duplavariánsnak is neveznek, amely magyarországi felbukkanására nagyon nagy az esély. Éppen ezért elengedhetetlen a járványügyi monitoring és a törzsek folyamatos vizsgálata, hogy mihamarabb kiszűrjék az indiai variánst, amennyiben „megérkezik”, gátat szabva a – másodlagos – terjedési láncoknak.

Az új variánsokkal szemben a vakcinahatékonysági vizsgálatok folyamatosak, a jelek szerint, ha nem is százszázalékos, de valamennyi védettséget biztosan adnak a most használt védőanyagok. Az, hogy ez miként fog változni a jövőben, ugyanakkor még nem tudható, jegyezte meg a virológus, aki szerint fel kell készülni arra, hogy az oltásokat és azok komponenseit módosítani kell.

A professzor arra is kitért, vakcinafüggő, hogy az új variánsok oltóanyagokba történő integrálása mekkora munkával jár. Míg ez az RNS-vakcinák esetében egy kis művelet, hiszen elégséges ismerni az új variánsok genetikai állományát, addig az első generációs oltóanyagoknál jóval nagyobb feladat, hiszen ott előröl kell kezdeni a folyamatot magával a vírussal. „Tehát

hatalmas előnye a második- és harmadik generációs vakcináknak, hogy igazából a vírus sem szükséges hozzájuk, elég ismerni a genetikai állományokat.”

Jakab Ferenc szerint az oltási kampány további fokozásával, az oltási kedv emelkedésével és a járványügyi intézkedésekkel, előbb–utóbb ki tudunk lábalni a járványból, és lesz egy relatíve kellemes és szabad nyarunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×