eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Operatív törzs: köpés a buszon, szülinapi bulizás - minden korábbinál több a maszktalan

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján kiderült, milyen mértékben javultak az idősotthoni fertőzöttségi adatok a 82 százalékos átoltottság hatására. Átfogó adatok keletkeztek erről. Három héten belül jön a Janssen!

Minden korábbinál többen hunytak el a koronavírus-járvány szövődményei következtében a keddi napon, erre is reagálnia kellett szerdán az operatív törzsnek (napi járványadatok itt).

A tájékoztatón kiderült, minden korábbinál több, 739 emberrel szemben intézkedtek a maszkszabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy

egy 22 éves szlovák állampolgárságú fiatalt előállítottak az M3-as metrópótló buszon, aki a buszkordonon átmászva leköpte a sofőrt, maszkot nem viselt.

A rendőrök találtak egy pécsi fodrászatot is, ahol négy személy bent volt, senkin nem volt maszk, a fodrászatot 19 napra bezárták. Szintén Pécsett csaptak le egy panzióban tartott

születésnapi parti

9 résztvevőjére.

Vendéglátóhelyet nem zártak be kedden.

445 kijárásitilalom-szegőt viszont találtak, velük szemben intézkedtek is.

Karanténadatok: 55 287 ember van karanténban, mobilon közülük 4689 ember követhető.

Müller Cecília szomorúan hallgatta végig az ezredes beszámolóját.

"Az adatok mindaddig nem fognak változni, amíg személy szerint mindannyian meg nem teszünk mindent a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében" - húzta alá.

Rámutatott, az egészségügyi dolgozók rendkívül fáradtak, az ő terheik csökkentése érdekében is be kellene tartani a szabályokat.

Bejelentette, 2 011 000 fő van beoltva legalább egyszer Magyarországon, amiért mindenkinek köszönetet mondott, "akinek érdeme van ebben".

Azt is elmondta, a köznevelési dolgozók megkapták SMS-üket, őket napokon belül oltják.

A buszoknál ne álljon sorba bárki!

"Az oltási sorrend nem változik, amikor a helyzet lehetővé teszi, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan oltsunk, akkor ezt meg fogjuk tenni" - utalt a pedagógusok oltására és a honvédségi oltóbuszok működésére, utóbbiak a legkisebb településeket járva oltják a regisztrált lakosságot. "Ezeknek a buszoknak nagyon nagy sikerük van" - jelezte Müller Cecília.

"Nem sorakozhat fel ide bárki, időpontra kell érkezni, arról a településről érkeznek jellemzően az oltakozók, ahol a busz szolgálatot teljesít" - emelte ki.

Átoltottság az idősotthonokban: látszik a hatás

Átfogóan elemezték az idősotthonok átoltottságának hatását (82 százalékos ez), "látjuk az eredményt" - mondta.

"Márciusban 96 százalékkal kevesebb új fertőzést regisztráltak a gondozottak körében, és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozók körében, miközben Magyarországon 32 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a mostani járványidőszakban" - jelentette ki a második és harmadik hullám adatairól.

Az újfertőzöttek száma már csak 0,4 százalékban ered az idősotthonokból, és csak 3 százalékuk szorul kórházi ápolásra. A halálozás 86 százalékkal csökkent tavaly novemberhez képest, vagyis a harmadik hullámban, az ország egészében ez a szám 14 százalékkal emelkedett.

Háziorvosi előírás

A háziorvosok feladataira rátérve elmondta, részletes előírást kaptak arra nézve, hogyan sorolják be a pácienseket, akik oltásra várnak - előrébb vannak az idősek, a krónikus betegek és most már a várandósok is, valamint azok, akik hamarosan onkológiai kezelés alá esnek. Szintén ki vannak emelve a cukorbetegek, a vesebetegek, a szervátültetettek is, de egy "harmadik kiemelésben" szerepelnek a "fészekimmunitás" kialakítása miatt érintettek.

Kérdések - válaszok

- Mikor végeznek a 60-70 évesek oltásával?

- Ez egy nagyon széles réteg, másfél millió 65 év fölötti van, 78 százalékukat már beoltottuk a regisztráltaknak. Mindig bővül a kör, mert kedvet kapnak az idősek. Remélem, rövid időn belül.

Infostart: - A vidéki, oltóbuszos mobil oltópontokon megjelenhetnek-e más településekről is oltakozni kívánó állampolgárok? Kapnak-e oltást?

- Rendet és fegyelmet kell tartanunk az oltópontokon, mindegyiken. Nem lehet csak úgy sorba állni, regisztrálni kell, ennek alapján hívják időpontra az oltakozni kívánót. Csak akkor fordulhat elő, hogy máshonnan érkeznek, ha maga a praxisterület több területre kiterjed. Önmagától, előzetes jelentkezés nélkül nem indulhat senki a buszokra sem.

- Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca oltását. Az operatív törzs mit tesz, mit javasol?

- Látjuk a stratégiaváltoztatást. Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést.

- Hogyan enyhítik a Covid-intenzívosztályok terhelését?

- Magas a lélegeztetett fertőzöttek száma. Mindenkinek mindent meg kell tennie, hogy segítsen ezeken a betegeken. Jelentkezett most már 800 szakképzett önkéntes is, ők nem civilek. Van ennek a kérdésnek egy másik fele: mit teszek én, mit teszünk mi, hogy ezek az életek megmentődjenek? Kérem, hogy az óvintézkedéseket tartsák be, maradék nélkül, feltétel nélkül.

- Sajtóhírek szerint április 19-én jön az első Janssen-szállítmány Európába. Mikor jön Magyarországra és mennyi?

- Április második felében 81 600 oltás érkezhet, adja az ég, hogy így legyen.

- Ki számít Magyarországon a koronavírus halálos áldozatának?

- Következetesen és koherensen azt vallottuk, hogy mindenki, aki igazoltan koronavírus-fertőzött, és így hal meg, koronavírus-elhunytként van számon tartva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×