INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

ficzere andrea

kórházszövetség

műtét

várólista

koronavírus

Újra indulhatnak az egynapos műtétek, csak nincs hozzá személyzet

Újra indulhatnak az egynapos műtétek, csak nincs hozzá személyzet

InfoRádió

A tervezett műtéteket november óta halasztották, most egy részüket elvégezhetnék, ha nem lenne a kórházak nagy részében a koronavírus miatt óriási a leterheltség – tudta meg az InfoRádió a kórházszövetség elnökétől.

Többszörösére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután november 10. óta csak sürgős operációkat végezhetnek a kórházakban. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége most újraindulhat ugyan, a műtétek elvégzéséhez azonban még nem minden intézményben áll rendelkezésre megfelelő számban a szakszemélyzet a koronavírus-járvány jelentette leterheltség miatt.

Legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni, míg korábban – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint – ez 44 napot jelentett, mára több mint 200 nap. De ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések – mondta az InfoRádiónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Mint ismert, a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020. március közepétől május elejéig hasonló leállás volt, amikor csak a sürgősségi műtétekre kerülhetett sor. Bár a feloldást követően valamennyi egészségügyi intézmény törekedett arra, hogy az elmaradt operációkat pótolja, volt, ahol ez teljességgel nem sikerült. Így az ősz folyamán ismét a betegek türelmét kellett kérni, hiszen a covidos betegek ellátása volt a legfontosabb – tette hozzá Ficzere Andrea. A nem sürgősségi, akut beavatkozásokat későbbi időpontra ütemezték át, de amint a koronavírusos betegek száma csökken, illetve a lakosság átoltottsága növekszik, azonnal fogadják a most várakozni kényszerülőket.

A kórházszövetség elnöke egyetértett, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de mint fogalmazott, meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzzük a járványt.

Az egynapos beavatkozásokra lehetőség lenne már, ha a páciens 72 órával az operáció előtt egy PCR-, majd a műtét napján egy gyorsteszten is „átmegy”,

de intézményre válogatja, hogy erre van-e kapacitás

– mondta Ficzere Andrea. A kórházak terheltsége nem egyenletes, van, ahol több, van, ahol kevesebb a koronavírusos kezelt, ami hatással van a személyzet elérhetőségére.

A feloldás ezúttal is vélhetően fokozatosan történik majd, de ehhez el kell érni, hogy a lakosság azon része, amely a várakozókat jelenti, biztonságban tudjon bekerülni a kórházakba – tette hozzá a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Műtéti várólisták – Ficzere Andrea elnök, Magyar Kórházszövetség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018