eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje beszél a Karácsony Gergellyel, az MSZP és Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével és Ujhelyi Istvánnal, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltjével az Ezrek életét veszélyezteti a kormány évente - egyre rosszabb a levegő Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaháza előtt 2019. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Jávor Benedek felszólította a kormányt, terítse a lapokat

A kormány tervei nem tükrözik a főváros szempontjait, amelyeket az európai uniós forrásokból lehetne megvalósítani a következő EU-költségvetési ciklusban – hangsúlyozta Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője.

A kormány eddig megismert prioritásai köszönőviszonyban sincsenek a főváros stratégiai elképzeléseivel – fogalmazott Budapest brüsszeli irodájának vezetője. Jávor Benedek szerint olyan projektek szerepelnek benne, amelyek nem is a főváros hatáskörébe tartoznak, illetve azok sokszor nem is a főváros területén valósulnának meg.

Ahogyan az elmúlt napon a sajtóban megjelent, a következő hét évben a Magyarország által lehívható mintegy

11 ezer milliárd forintnyi uniós forrásból Budapestre a kormány alig több, mint 5 milliárd forintot szán

– jegyezte meg az ellenzéki politikus, megismételve, hogy a kormány által megvalósítani kívánt projektek nem tükrözik a főváros prioritásait.

A Fővárosi Önkormányzat, Budapest vezetése és Karácsony Gergely az uniós forrásokból ugyanis átfogó épületenergetikai programot szeretne indítani – ismertette Jávor Benedek –, amellyel nemcsak a város szén-dioxid-kibocsátását lehetne csökkenteni, hanem általa jelentősen mérséklődhet a lakóépületek, háztartások energiakiadása, rezsije is. A jövőbeni célok között szerepel továbbá egy jelentős közösségi közlekedést érintő járműcsere lebonyolítása, valamint a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése. Valamint az ivóvízhálózat rendberakása, a szennyvíztisztítási kapacitások javítása.

A politikus hozzátette: a felsoroltakhoz képest a kormány a „saját kis kedvenc” projektjeit próbálja uniós pénzekből is finanszírozni, köztük a Déli Városkapu Programot és az ehhez kapcsolódó sportberuházásokat, amelyek a főváros megítélése szerint egyáltalán nem tartoznak a stratégiailag fontos dolgok közé.

Jávor Benedek felhívta a figyelmet, hogy

a magyar kormánynak uniós kötelezettsége az önkormányzatokkal – köztük a Fővárosi Önkormányzattal – korai szakaszban egyeztetni az uniós források felhasználásáról.

Az erről szóló kötelezettségeket tartalmazó helyreállítási alap szabályozást kedd este az Európai Parlamentben a Fidesz képviselői is megszavazták, tehát „még csak azt sem mondhatják, hogy ezzel ők nem értenek egyet”.

Budapest ezért azt várja a kormánytól, hogy azonnali hatállyal juttassa el a tényleges és részletes helyreállítási terveket az érintett önkormányzatoknak, így a fővárosnak, a vidéki megyei jogú városoknak, valamint az önkormányzati szövetségeknek. Kezdjen el egy érdemi egyeztetést az érintettekkel arról, hogy milyen prioritások mentén, milyen célokra kívánja felhasználni a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást szolgáló uniós alapnak a forrásait. Egyeztessen a finanszírozandó projektekről, figyelembe véve a főváros és más városok projektterveit. És ne vonja el a pénzeket az ellenzéki városoktól, hanem juttassa el az európai uniós forrásokat valamennyi önkormányzatnak, annak politikai színezetétől függetlenül – fogalmazott Jávor Benedek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×