INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

jávor benedek

főváros

önkormányzatok

uniós forrás

helyreállítási alap

egyeztetés

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje beszél a Karácsony Gergellyel, az MSZP és Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével és Ujhelyi Istvánnal, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltjével az Ezrek életét veszélyezteti a kormány évente - egyre rosszabb a levegő Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaháza előtt 2019. május 15-én.

Jávor Benedek felszólította a kormányt, terítse a lapokat

InfoRádió

A kormány tervei nem tükrözik a főváros szempontjait, amelyeket az európai uniós forrásokból lehetne megvalósítani a következő EU-költségvetési ciklusban – hangsúlyozta Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője.

A kormány eddig megismert prioritásai köszönőviszonyban sincsenek a főváros stratégiai elképzeléseivel – fogalmazott Budapest brüsszeli irodájának vezetője. Jávor Benedek szerint olyan projektek szerepelnek benne, amelyek nem is a főváros hatáskörébe tartoznak, illetve azok sokszor nem is a főváros területén valósulnának meg.

Ahogyan az elmúlt napon a sajtóban megjelent, a következő hét évben a Magyarország által lehívható mintegy

11 ezer milliárd forintnyi uniós forrásból Budapestre a kormány alig több, mint 5 milliárd forintot szán

– jegyezte meg az ellenzéki politikus, megismételve, hogy a kormány által megvalósítani kívánt projektek nem tükrözik a főváros prioritásait.

A Fővárosi Önkormányzat, Budapest vezetése és Karácsony Gergely az uniós forrásokból ugyanis átfogó épületenergetikai programot szeretne indítani – ismertette Jávor Benedek –, amellyel nemcsak a város szén-dioxid-kibocsátását lehetne csökkenteni, hanem általa jelentősen mérséklődhet a lakóépületek, háztartások energiakiadása, rezsije is. A jövőbeni célok között szerepel továbbá egy jelentős közösségi közlekedést érintő járműcsere lebonyolítása, valamint a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése. Valamint az ivóvízhálózat rendberakása, a szennyvíztisztítási kapacitások javítása.

A politikus hozzátette: a felsoroltakhoz képest a kormány a „saját kis kedvenc” projektjeit próbálja uniós pénzekből is finanszírozni, köztük a Déli Városkapu Programot és az ehhez kapcsolódó sportberuházásokat, amelyek a főváros megítélése szerint egyáltalán nem tartoznak a stratégiailag fontos dolgok közé.

Jávor Benedek felhívta a figyelmet, hogy

a magyar kormánynak uniós kötelezettsége az önkormányzatokkal – köztük a Fővárosi Önkormányzattal – korai szakaszban egyeztetni az uniós források felhasználásáról.

Az erről szóló kötelezettségeket tartalmazó helyreállítási alap szabályozást kedd este az Európai Parlamentben a Fidesz képviselői is megszavazták, tehát „még csak azt sem mondhatják, hogy ezzel ők nem értenek egyet”.

Budapest ezért azt várja a kormánytól, hogy azonnali hatállyal juttassa el a tényleges és részletes helyreállítási terveket az érintett önkormányzatoknak, így a fővárosnak, a vidéki megyei jogú városoknak, valamint az önkormányzati szövetségeknek. Kezdjen el egy érdemi egyeztetést az érintettekkel arról, hogy milyen prioritások mentén, milyen célokra kívánja felhasználni a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást szolgáló uniós alapnak a forrásait. Egyeztessen a finanszírozandó projektekről, figyelembe véve a főváros és más városok projektterveit. És ne vonja el a pénzeket az ellenzéki városoktól, hanem juttassa el az európai uniós forrásokat valamennyi önkormányzatnak, annak politikai színezetétől függetlenül – fogalmazott Jávor Benedek.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Jávor Benedek felszólította a kormányt, terítse a lapokat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018