eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Hat hónapra szól az új vakcinák vészhelyzeti engedélye

Fontos csomagot kapnak a háziorvosok, elvétve igényelnek orvosi beavatkozást a beadott oltások utáni mellékhatások és jelentős lépést tettek afelé, hogy a magyar vakcina a leginkább a magyarokra legyen szabva – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 145 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 127 esetben léptek fel. Üzletekben 14 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 4 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 751 intézkedés kellett, 201 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

Szerdán 273 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 27 645 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 46 rendőri intézkedés történt. 8962 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 2297 újat rendeltek el kedden, és összesen 19 932 zárlat van hatályban.

1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent. 4049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nem lazíthatunk a járványügyi intézkedéseken, mert már hatvan országban azonosították a brit mutációt, és újabbak is megjelennek – mondta a szakember. Ez természetes jelenség, de az a kérdés, hogy a jelenlegi védőoltások védenek-e a mutációk ellen is. A jó hír, hogy a brit változat esetében megmarad a szervezet védettsége.

Az eddigi oltásoknál csekély hír érkezik a mellékhatásokról, de ezek nem súlyosak, orvosi beavatkozást elvétve igényelnek. Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4030 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília. Fontos a védőoltások beadásának gyorsítása, ezét jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon. Ez egy vészhelyzeti engedély, ami azt jelenti, hogy hat hónapra szól, és egyszer meghosszabbítható. Most minden gyártási tételt megvizsgál az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma, és csak után lehet ezeket az oltásokat beadni.

A háziorvosok információcsomagot kapnak Müller Cecíliától, benne egy oktatófilmmel, mert már a 89 év feletti korosztály oltását kezdik meg, és ezt jellemzően a háziorvosok végzik majd el. Megkapják a jelentkezők listáját, és kapnak segítséget, amelyből tájékozódhatnak minden tudnivalóról. A háziorvosok ebben jártasak, hiszen ők adják be az influenzaoltást vagy a gyermekkori oltásokat.

Ki tudták tenyészteni a brit mutánst a hazai laboratóriumokban is, ez azért fontos, mert fejlesztik a magyar vakcinát is, és ehhez ez egy jelentős lépés – mondta az országos tisztifőorvos.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×