eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétféle vakcina-szállítmány érkezik Magyarországra - a nap hírei

Újabb 77 magyarországi beteg halt bele a koronavírus fertőzésbe. Kedden már a Moderna vakcinája is megérkezik Magyarországra. A bírói lét megkerülhetetlen részének tartja a függetlenséget a Kúria új elnöke. A nap legfontosabb hírei január 11-én.

Egy nap alatt 1419 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg. 5065 embert ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 198 ezret. A járvány kezdete óta már több mint 343 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma több mint 10 ezer 700.

Kétféle vakcina-szállítmány érkezik kedden Magyarországra - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a Pfizer védőoltásából újabb 39 ezer ember, míg a Moderna által gyártott vakcinából 3600 embernek megfelelő adag érkezik. Ezekkel folytatódik az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása.

Megkezdődött a Moderna koronavírus elleni vakcinájának európai kiszállítása.Az oltóanyag forgalmazását múlt szerdán hagyta jóvá az Európai Bizottság. A Pfizer/BioNtech vakcinája után az amerikai készítmény kapott másodikként használati engedélyt az unióban.

Olaszországban több tartomány kifogyott az oltóanyagból, ezért az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcinájának érkezésére várnak. A december utolsó hetétől kapott több mint 918 ezer adag Pfizer-BioNTech oltóanyagból több mint 643 ezret adtak be. A saját fejlesztésű olasz vakcina várhatóan tavasszal kapja meg az engedélyt.

Felvilágosító kampány indult Ausztriában a koronavírus elleni védőoltásról azért, hogy növeljék az oltási hajlandóságot. Neves orvosprofesszorok és járványügyi szakemberek segítségével szeretnék növelni az osztrák lakosság ismereteit és bizalmát az oltóanyagokról.

Az emberi erőforrások minisztere szerint meg kell változtatni az alapellátást, hogy a betegek a lakóhelyükhöz legközelebb kapják meg a diagnózist. Kásler Miklós az egészségügyi rendszer átalakításáról szólva a távirati irodának fontosnak nevezte, hogy a terápiás beavatkozások ott elvégezhető része is a lakóhelyhez közel legyen. Mint mondta: így tehermentesíthetők a kórházak, rövidíthetők a várólisták.

Az idén is folytatódik a magyar nagyvállalatok beruházásait támogató program. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán azt mondta: a cél, hogy 2021 a növekedés éve legyen a magyar gazdaságban, a cégek azonnali segítséget kapjanak beruházásaikhoz, és a járványhelyzet miatt ne kelljen elhalasztaniuk fejlesztéseiket.

Novemberben 811 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet - ismertette első becslését a Központi Statisztikai Hivatal. Az export euróban számított értéke 6,9, az importé 1,9 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Lezárult az ötletgyűjtés Budapest első részvételi költségvetéséhez - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán hangsúlyozta: a részvételi költségvetés és az ahhoz hasonló programok mutatják meg, hogy kreativitással, közös gondolkodással és együttműködéssel még szűkös forrásokból is sokat lehet tenni azért, hogy Budapest valóban mindenkié legyen. Kitért arra is, hogy a főváros nagyon nehéz helyzetbe került a világjárvány okozta gazdasági válság és a kormányzati elvonások miatt.

A bírói lét megkerülhetetlen részének nevezte a bírói függetlenséget a Kúria új elnöke. Varga Zs. András az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a bíró csakis felettes bíróságától fogadhat el utasítást, máshonnan nem. Kiemelte: a bíró nem jelenítheti meg munkájában politikai preferenciáit, és a törvényeket sem kritizálhatja. A Kúria elnöke azt mondta: nem tervez személyi és lényeges szervezeti változásokat a testületnél.

Az Egyesült Államokban egyelőre nem indul eljárás az elnök közvetlen elmozdítására. A képviselőház republikánus tagjai megakadályozták, hogy a kongresszus határozatban szólítsa fel Mike Pence alelnököt, hogy a vonatkozó alkotmány-kiegészítés alapján megszavaztassa a kormányzat tagjait az elnök alkalmasságáról feladatai ellátására. Ha a kabinet többsége alkalmatlannak minősíti Donald Trumpot, akkor hatalma az alelnökre száll át. A demokrata párt, illetve több republikánus politikus megítélése szerint az elnök szavai vezettek a washingtoni képviselőház múlt heti ostromához.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×