INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

budapest

eu

koronavírus

jávor benedek

A Széchenyi lánchíd 2017. augusztus 23-án. Százhetvenöt éve, 1842. augusztus 24-én helyezte el József nádor a pest-budai Lánchíd alapkövét.

Közvetlenül szeretne uniós forrásokat Budapest és más nagyvárosok

Kilenc európai városvezető, köztük Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közös levélben fordult az uniós intézményvezetőkhöz, hogy kényszerítsék a kormányokat, hogy azok az önkormányzatokat is vonják be az európai válságkezelésbe, az EU pedig biztosítson közvetlenül forrásokat is a városoknak – mondta Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője.

A koronavírus-válság a legjobban az európai nagyvárosokat érintette, ezért a gazdasági helyreállítási csomagnak is kiemelten kell foglalkoznia a nagyvárosok problémáival – mondta az InfoRádiónak Jávor Benedek.

A bizottság elképzelései szerint ugyanis a helyreállítási csomagnak hozzá kell járulnia az EU gazdaságának zöldítéséhez, a fenntarthatóságra való átálláshoz is. Ezen a területen a nagyvárosokra jelentős feladat vár, hogy a kibocsátás-csökkentés és a fenntarthatóság szempontjait teljesítsék működésük során, ám ehhez uniós forrásokra is szükség van – fejtette ki Budapest brüsszeli képviseletének vezetője.

Emiatt fordult a kilenc városvezető – Barcelona, Pozsony, Hannover, Lisszabon, Milánó, Prága, Párizs, Varsó és Budapest – az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez. Azt kérik, hogy a helyreállítási és a rugalmassági, építési eszköz nevű finanszírozási keretet nyissák meg a nagyvárosok számára, tegyék elérhetővé az összegeket közvetlenül az önkormányzatoknak, valamint

az is cél, hogy a döntésekbe jobban vonják be a városokat.

Magyarország 2500 milliárd forintnak megfelelő összeget kapna válságkezelésre, de nem tudni, hogy ezt a kormány hogyan kívánja ezt felhasználni. Jávor Benedek közölte: november 9-én az EP költségvetési és gazdasági biztosságai szavaznak az ügyben, korábban több módosító javaslatot nyújtottak be a helyreállítási eszközhöz. A mostani levél illeszkedik ehhez és az a cél, hogy megerősítsék az eddigi lobbitevékenységet – tette hozzá.

Budapest brüsszeli képviseletének vezetője arról is beszélt, hogy nem csak a főváros érdekében járnak el, egy változtatás politikai színezettől függetlenül lehetőséget nyitna az önkormányzatok számára, hogy az általuk fontosnak tartott célokra részben az EU-tól tudjanak pályázni.

Cél az is – mondta –, hogy a 2500 milliárd forintnak legalább a tíz százaléka a városokat érje el, ezek a magyar kormányzat által kezelt források lennének.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018