eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon.
Nyitókép: Kovács Attila

Szlávik János: látni kell azt, hogy ennek ára van

Korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új koronavírus-fertőzött – mondta a HírTv Magyarország élőben című műsorában Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

A koronavírus-járvány kritikus helyzete miatt csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában, este tizenegy órától reggel ötig. A megugrott új esetszámok miatt csütörtöktől a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés Bulgáriában. A brit kormány pénteken nulla órától elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültséget Manchesterben. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, és szinte mindenhol kötelező a maszk viselése. Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a Hír TV-ben arról beszélt, hogy korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új esetszám.

„Csehországban például augusztusban még nem volt kötelező a maszkhasználat szinte sehol, tehát az emberek maszk nélkül jártak étterembe, közösségi terekbe. És látni kell azt, hogy ennek ára van, lehet, hogy nem egy hét, lehet nem két hét múlva, hanem hosszabb távon – emelte ki. – Ez a lappangó betegség olyan, hogy az esetek jó részében tünetmentesek az emberek és sokáig lehetnek fertőzőképesek.”

Magyarul, időben kell meghozni az intézkedéseket

– tette hozzá Szlávik János, aki szerint a járvány dinamikája alapján kell dönteni. „Szív- és érrendszeri betegségek után, a daganatok után a Covid szépen jön fölfelé. Sajnos az egész világon így van ez, lassan megelőzi az autóbalesetekben és öngyilkosságokban meghaltak számát.”

Az infektológus szerint nem volt szerencsés a WHO-nak a remdesivirrel kapcsolatos negatív állásfoglalása, ugyanis nem az Egészségügyi Világszervezetnek dolga meghatározni a klinikai vizsgálatok eredményét. „Magyarországon is zajlik most egy vizsgálat a remdesivirrel, és valamikor év végén, jövő év elején fog megszületni az az eredmény, hogy az itt alkalmazott, hazai gyártású készítmény mennyire hatékony – fogalmazott. – Jó néhány éve alkalmazzuk ezt a szert a betegeknél, és az én meglátásom szerint

bizonyos esetekben hatékony. És a bizonyos eset a lényeg

– hangsúlyozta. – Szerintem jó döntések esetén van helye a terápiában.”

Az osztályvezető főorvos arra is kitért a műsorban, hogy az első körös Covid-kórházak kezdenek megtelni, folyamatosan 80 százalékos telítettség felett vannak. „Nálunk például a Dél-pesti Centrumkórházban a kétszáz ágyon 190-nél kevesebb beteg ritkán fekszik. És hasonlóképp telítődik az intenzív osztály is, de ez teljesen természetes a napi esetszámokat tekintve. Ezért kell újabb és újabb kórházakat bevonni az ellátásba” – tette hozzá.

A Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa mindenkinek tanácsolja, hogy oltassa be magát az influenza ellen, különösen azok, akik a rizikócsoportokba tartoznak, mert a két vírus együttes jelenléte nagyon súlyos következményekkel jár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×