INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

koronavírus

kormányrendelet

maszkviselés

óvintézkedések

Itt vannak az új járványügyi intézkedések, hétfőtől már alkalmazzák is

Itt vannak az új járványügyi intézkedések, hétfőtől már alkalmazzák is

Infostart

Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a kormány szerdai ülése után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent három kormányrendelet foglalja magában a szabályait azoknak a friss intézkedéseknek, amelyeket a kormányfő szerda este jelentett be.

Ezek egyik fontos része, hogy hétfőtől kötelező lesz a megfelelő maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzleteken kívül a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is, sőt még a tömegközlekedési várótermekben is.

Változás, hogy

a megfelelő maszkviselet mostantól valóban maszkot jelent, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat.

A megfelelő használat pedig azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is.

Az egészségügyi intézményekben csak a kórteremben lévő betegek mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól.

A külföldről hazatérő magyarok esetében a hatóságilag elrendelt karantén időtartama 14 napról 10 napra rövidül. Ugyanígy 10 napos karanténszabály vonatkozik azon külföldiekre, akik engedélykérelem után lépnének be az országba és nem áll fenn náluk a fertőzés gyanúja.

Szigorúbb a büntetés, ha "esemény" van

A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal fog járni. A tömegközlekedési eszközről leszállítható lesz az, aki nem visel maszkot, és emellett akár 50 ezer forintra lesz bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni, és elzárással is büntethető.

A maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal ellenőrzi, a rendőrség pedig bármely helyszínen megteheti ugyanezt. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.

Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle.

Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit sem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket az óvodába, iskolába kísérő szülő az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig mehet be, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel.

Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. Zenés, táncos rendezvény abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat.

A vendéglátóhelyeken 23 és reggeli hat óra között az alkalmazottakon kívül az élelmiszer megrendelése, kifizetése és átvétele céljából lehet tartózkodni.

Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára, ebből a vizsgálat díja 17 ezer forint, a mintavétel díja 2500 forint. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek.

A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018