eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Karanténkötelezettség: borítékolható volt az enyhítés?

Enyhíthetik a koronavírus-járvány miatt kockázatosnak minősített országból hazatérők karanténkötelezettségét az Európai Unióban, ebben állapodtak meg a tagországok egészségügyi miniszterei. A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke szerint várható volt az enyhítés, és meg kell találni azt a határt, amely nem veszélyezteti a szélesebb társadalmat, de nem korlátozza túlzottan az egyének életét sem.

Hegedűs Zsolt kifejtette: jelenleg még a szakma is csak tanulja a vírust, és az azzal való együttélést, a napról napra növekvő információ alapján pedig az epidemiológusok, infektológusok, valamint a nemzetközi intézmények igyekeznek megtalálni az „arany középutat”. Az elnök szerint várható volt, hogy a karantén kéthetes időtartalma csökkenni fog tíz napra, ráadásul egyes nyugat-európai országok már az egy hetet fontolgatják, figyelembe véve, hogy az egyén, illetve a széles társadalom is biztonságosan tudjon működni a nehezebb időszakokban.

A szakember megerősítette, a döntést követően figyelemmel kell kísérni, hogy az milyen mértékben változtatja meg a vírusn terjedését, valamint a pandémia lefolyását. Megjegyezte, ugyan nem lehetséges zéróra minimalizálni a halálozási rátát, de

a tíznapos korlát elképzelhető, hogy kis, esetleg elhanyagolható mértékű hatással bír majd csak, és az azzal járó kockázat elfogadható lesz

a társadalom, a kormányzatok és az EU számára is.

A MOK etikai kollégiumának elnöke szerint a karantén lecsökkentése kétségkívül korrekt, bizonyítékon alapuló adatokon nyugszik, de biztos képet csak egy hónap-hat hét múlva fogunk látni a pandémiás helyzet alakulásában.

Emlékeztetett továbbá, ugyan az eddigi adatok alapján 10–14 napig is lehet valaki tünetmentes hordozó, az nem állítható százszázalékosan, hogy egy koronavírusos beteg két hét után már nem fertőzhet, de ennek nagyon minimális az esélye. Ameddig viszont nem lesz megfelelő védőoltás, addig felelősséggel tartozunk egymás iránt, és be kell tartani azokat a szabályokat, amiket a szakemberek meghoznak – tette hozzá.

Akik most elérkezettnek tartották az időt arra, hogy tíz napra csökkentsék a karantént, könnyítve a munka világának és a gazdaságnak a fenntartását. Ezt kell most elfogadni – fogalmazott Hegedűs Zsolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×