eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb iskolák állnak át digitális oktatásra - a nap hírei

A Semmelweis Egyetem rektora arra számít, hogy az ősz végére elérhetővé válhat a koronavírus elleni vakcina. Újabb oktatási intézményekben rendelt el szünetet az operatív törzs. Elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező. A nap legfontosabb hírei szeptember 7-én.

A Semmelweis Egyetem rektora arra számít, hogy az ősz végére elérhetővé válhat a koronavírus elleni vakcina. Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy 6 oltóanyag tart már olyan fázisban, hogy hamarosan zöldutat kaphat felhasználásuk. Merkely Béla beszélt arról is, hogy a koronavírus miatt idén különösen fontos az influenza elleni védőoltás beadatása. Emellett a szakember visszahozná az idősek vásárlási sávját, kötelezővé tenné zárt térben a maszkhasználatot és megtiltaná az éjszakai bulikat.

Újabb öt oktatási intézményben rendelt el szünetet koronavírus-megbetegedés miatt az operatív törzs - jelentette be a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán a Kossuth Rádióban azt mondta: 8 helyszínen digitális oktatás lesz, ami 5 esetben csak egy-egy osztályt érint, de 3 helyen a teljes intézménynek át kell állni. Az államtitkár kiemelte: valószínűleg továbbra is lesznek fertőzések, de a fenti minta szerint kezelik majd az eseteket.

Újabb 576 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.Egy krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 625-re, az aktív fertőzötteké 4.377-re emelkedett. Jelenleg 164 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 8.963 embernél mutatták ki a vírust, 3.961-en már meggyógyultak.

Keddtől naponta kétszer megnyitják a magyar-osztrák határon lévő Pinkamindszent-Strém átkelőt az ingázók előtt. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy mindennap reggel 6 és 8 óra, valamint délután 3 és 5 között használhatják az átkelőt a munkába vagy iskolába tartók. Kontrát Károly hangsúlyozta: a kormány a szeptember elsején bevezetett utazási korlátozásokkal együtt is figyelemmel van a határ menti térségben élők szempontjaira.

Vashegyi György maradt a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Jankovics Marcellt tiszteletbeli elnökké választották a köztestület közgyűlésén. Alelnök lett Marosi Miklós építész. Elnökségi taggá választották Farkas Ádám szobrászt, Haris László fotóművészt és Rátóti Zoltán színművészt. Vashegyi György elnök az elmúlt időszak eredményének nevezte az ösztöndíjprogramot, amely teljessé tette a művészeti életpályamodellt.

Az idei tanévben is folytatódik a Kárpát-medencei tehetséggondozást megvalósító Collegium Talentum program - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János kiemelte: a teljes Kárpát-medencét felölelő tehetségtámogató rendszer célja, hogy biztosítsa a külhoni régiókhoz kapcsolódó elitképzést. A tehetséggondozó programba évente mintegy 80 PhD-, illetve magiszteri hallgató kollégistát vesznek fel.

A Kúriához fordult jogorvoslatért az MSZP, miután a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit.Molnár Zsolt pártigazgató bízik benne, hogy pozitív döntés születik. Kitért arra is, hogy az őszi parlamenti szezonban az MSZP beterjeszti a Balaton-törvény átfogó módosítását. Azt is kezdeményezik, hogy kártalanítsák az önkormányzatokat az elvonások miatt.

Befejeződött az idei szúnyogirtási program, miután az elmúlt hetekben már nem alakultak ki nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.Az idén április elején kezdődött meg a szúnyogok irtása. A szakemberek földi eljárással 730 ezer hektárnyi területet kezeltek. A Népegészségügyi Központ csak a keleti országrészben engedélyezte a légi irtást.

Javult Alekszej Navalnij egészségi állapota - közölték a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai. Az egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. Ugyanakkor azt továbbra sem zárják ki, hogy mérgezése tartós hatásokkal jár.

Fehérorosz hírforrások szerint elrabolták Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A politikus elrablását elfogadhatatlannak nevezte Josep Borrell, az Európai Bizottság kül-és biztonságpolitikai főképviselője. A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása őrizetbe vételről. Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések. Vasárnap mintegy 600 tiltakozót vettek őrizetbe.

82 éves korában elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező. Nevéhez sok játék- és dokumentumfilm, valamint számos színházi előadás fűződik. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. Az amerikai filmakadémia díját 1967-ben kapta meg a Bohumil Hrabal művéből rendezett Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért. Az 1985-ben készült Az én kis falum című alkotásáért, Bán Jánossal a főszerepben, ismét Oscar-díjra jelölték.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×