INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

bubenkó csaba

kereskedelem

kiskereskedelem

maszk

koronavírus

kdfsz

Vásárlók az Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án. Budapesten hatályát vesztette a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések. Kötelező maszkkal, sállal vagy kendővel eltakarni az arcot az üzletekben is, a 65. életévüket betöltöttek továbbra is csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak.

Bubenkó Csaba: szükség lehet a rendőri jelenlétre az üzletekben

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Akár a rendőri jelenlétre is szükség lehet a kereskedelemben, mert a vásárlók maszkviselési fegyelme csökkent az utóbbi időben – mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba kiemelte, sok esetben egyáltalán nem viselnek maszkot a vásárlók, amennyiben mégis, rendszerint nem szabályosan, továbbá a megfelelő távolságot sem tartják be, ami komoly probléma lehet, figyelembe vége, hogy milyen szinten növekszik az új eseteknek a száma Magyarországon. (Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfő reggelre ismét rekordot döntött a járvány, 576 új megbetegedésről érkezett hír.)

A KDFSZ elnöke hozzátette, ugyan

nem preferálja a büntetést, ugyanakkor mindenképp szükségét látná a kérdés fontosságának demonstrálását a rendőri jelenléttel,

mintegy jelzésértékűen. Azért, hogy az emberek komolyan vegyék, a saját maguk érdekében, hiszen „ez nem ellenük, hanem értük való” – fogalmazott. Emlékeztetett, a március–áprilisi időszakot, amikor az olyan, mindenkinek kedvezőtlen korlátozások voltak érvényben, mint a vásárlási idősávok vagy a 15 órás boltzár, az emberek rosszul viselték. Vagyis a szakszervezet úgy véli, az, hogy kezet mosunk, felvesszük helyesen a maszkot és betartjuk a másfél méteres távolságot,

nem elvárhatatlan igény,

és még mindig kisebb kellemetlenséggel jár, mint az első időszak korlátozásai.

A szakember megismételte, a különféle kereskedelmi egységek több millió embert szolgálnak ki hétről hétre, több ezer embert naponta, így a fertőzés terjedésének veszélye igen magas kockázatokat hord magában. Vagyis a munkáltatók által hozott óvintézkedések mellett – lásd például plexifalak a pénztáraknál – a maszk viselése is számottevő védelmet jelenthet. Bubenkó Csaba ezért úgy gondolja: bár kizárólag rendőri jelenléttel és büntetéssel nem lehet a kérdést orvosolni, de a hatóságok jelenléte figyelemfelkelő lehetene, ösztönözve a vásárlókat a maszk használatára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Bubenkó Csaba: szükség lehet a rendőri jelenlétre a kereskedelemben
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018