eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vásárlók az Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án. Budapesten hatályát vesztette a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések. Kötelező maszkkal, sállal vagy kendővel eltakarni az arcot az üzletekben is, a 65. életévüket betöltöttek továbbra is csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bubenkó Csaba: szükség lehet a rendőri jelenlétre az üzletekben

Akár a rendőri jelenlétre is szükség lehet a kereskedelemben, mert a vásárlók maszkviselési fegyelme csökkent az utóbbi időben – mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba kiemelte, sok esetben egyáltalán nem viselnek maszkot a vásárlók, amennyiben mégis, rendszerint nem szabályosan, továbbá a megfelelő távolságot sem tartják be, ami komoly probléma lehet, figyelembe vége, hogy milyen szinten növekszik az új eseteknek a száma Magyarországon. (Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfő reggelre ismét rekordot döntött a járvány, 576 új megbetegedésről érkezett hír.)

A KDFSZ elnöke hozzátette, ugyan

nem preferálja a büntetést, ugyanakkor mindenképp szükségét látná a kérdés fontosságának demonstrálását a rendőri jelenléttel,

mintegy jelzésértékűen. Azért, hogy az emberek komolyan vegyék, a saját maguk érdekében, hiszen „ez nem ellenük, hanem értük való” – fogalmazott. Emlékeztetett, a március–áprilisi időszakot, amikor az olyan, mindenkinek kedvezőtlen korlátozások voltak érvényben, mint a vásárlási idősávok vagy a 15 órás boltzár, az emberek rosszul viselték. Vagyis a szakszervezet úgy véli, az, hogy kezet mosunk, felvesszük helyesen a maszkot és betartjuk a másfél méteres távolságot,

nem elvárhatatlan igény,

és még mindig kisebb kellemetlenséggel jár, mint az első időszak korlátozásai.

A szakember megismételte, a különféle kereskedelmi egységek több millió embert szolgálnak ki hétről hétre, több ezer embert naponta, így a fertőzés terjedésének veszélye igen magas kockázatokat hord magában. Vagyis a munkáltatók által hozott óvintézkedések mellett – lásd például plexifalak a pénztáraknál – a maszk viselése is számottevő védelmet jelenthet. Bubenkó Csaba ezért úgy gondolja: bár kizárólag rendőri jelenléttel és büntetéssel nem lehet a kérdést orvosolni, de a hatóságok jelenléte figyelemfelkelő lehetene, ösztönözve a vásárlókat a maszk használatára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×