eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye - a nap hírei

Halálos balesetet szenvedett egy lengyel turistabusz az M5-ös autópályán. Jelentős erőforrásokat ígértek a bejrúti robbanás utáni helyreállításhoz a nemzetközi adományozó konferencia résztvevői.

Az adóügyi államtitkár szerint már megkezdődött a gazdasági kilábalás, erről tanúskodik a járványnak legjobban kitett ágazatokra vonatkozó adókedvezmények felhasználása is. Izer Norbert kiemelte: míg áprilisban 169 ezer, addig júniusban 191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek ilyen adókedvezményt. A gazdaságvédelmi intézkedések egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát.

Újabb 43 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4696-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké változatlanul 602, az aktív fertőzöttek száma 595, a gyógyultaké pedig 3499.

Az LMP szerint cserbenhagyja a jövő generációját a júliusban elfogadott európai helyreállítási terv. Kendernay János társelnök a program alapvető tévedésének nevezte, hogy nem ismeri el krízisként a klímaváltozást, amely nagyobb egzisztenciális fenyegetéssel bír, mint a koronavírus-járvány.

Az MSZP szerint a Balaton és a többi magyarországi tó is az egész nemzeté. Molnár Zsolt, az ellenzéki párt fővárosi elnöke hangsúlyozta: a szocialisták azért kezdeményeztek népszavazást, hogy megvédjék a természetes vizeket, a strandokat, a kempingeket, a beépítetlen partokat. A napokban a Balatoni Szövetség kinyilvánította, hogy a tó strandjairól a helyi önkormányzatoknak kell dönteniük, és az ügyben nincs szükség országos népszavazásra.

A siófoki obszervatórium mellé tervezett apartmanház területének kisajátítását sürgeti a Jobbik alelnöke. Potocskáné Kőrösi Anita az ügyben tartott 48 órás éhségsztrájkja után azt mondta: a megfigyelőállomás mellé tervezett ötszintes épület befolyásolhatja a balatoni viharjelzés kiadását biztosító mérőműszerek pontosságát.

Ideiglenes forgalmi rendet vezettek be Belső-Erzsébetvárosban. A Fővárosi Önkormányzat forgalomcsillapítási mintaprojektjének részeként a három hónapos tesztidőszak alatt az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen parkolási korlátozások léptek életbe, több helyen változott a forgalom iránya, a köztereket pedig a gyalogosok és kerékpárosok vehették birtokba.

Árokba hajtott, majd felborult egy lengyel turistákat szállító autóbusz vasárnap reggel az M5-ös autópálya kiskunfélegyházi szakaszán. A balesetben egy ember meghalt, a 44 utas és a két sofőr közül 24-en kórházba kerültek. A lengyel elnök kabinetfőnöke telefonon köszönte meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a magyar hatóságok gyors és hatékony helyszíni akcióját.

Elfogták az érdi emberölés két gyanúsítottját, akik beismerték tettüket – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A 47 éves férfin több késszúrás nyomait találták, a helyszíni és a halottszemle megerősítette, hogy bűncselekmény történt, az áldozat péntek este halhatott meg.

Csehországban valószínűleg családi viták állnak a szombati lakóháztűz hátterében. A tűz egy 13 emeletes lakóház 11. emeletén ütött ki, 11 ember meghalt és tízen megsérültek. A tragédiát nagy valószínűséggel egy, a 11. emeleten lakó személy okozta, aki felgyújtotta a lakás ajtaját. A feltételezett tettest a rendőrség elfogta.

Jelentős erőforrásokat ígértek a bejrúti robbanás utáni helyreállításhoz a franciaországi online adományozó konferencia résztvevői. A mintegy 30 állam jelezte: hajlandó támogatni az államcsőd sújtotta közel-keleti ország hosszabb távú gazdasági talpra állását is, amennyiben a libanoni vezetés elkötelezi magát a nép által követelt reformok mellett.

Az Egyesült Államokban négy rendeletet írt alá az elnök a gazdasági helyzet kezelésére. A rendeletek részlegesen visszaállítják a válság miatt megnövelt munkanélküliségi segély fizetését, segítséget nyújtanak a diákhitelek visszafizetéséhez, szövetségi szinten betiltják a kilakoltatásokat, illetve felfüggesztenek bizonyos bérekre kivetett adókat. Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke gyengének és elégtelennek nevezte az elnök intézkedéseit.

Az atomfegyverektől mentes világ megteremtésére kérte a japán kormányt Nagaszaki polgármestere a várost sújtó amerikai atomtámadás 75. évfordulóján. A 70 ország képviselői jelenlétében tartott megemlékezésen António Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy veszélyben van a nukleáris leszerelésben elért történelmi előrehaladás.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×