eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Megalakult a koronavírusos gócok felszámolására létrehozott speciális egység - a nap hírei

Minden eddig rekordot megdöntött a héthavi államháztartási hiány. 4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a múlt évet a BKK.

Megalakult a speciális egység a koronavírus-gócok felszámolására - mondta el reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: a csapat augusztus végén már gyakorlatot is tart, utána munkába áll. A kormányfő beszélt arról is, hogy hónapokat kell még várni a vakcinára, de a kormány 5 millió koronavírus elleni oltásra kötött le kapacitást, céget nem említett.

Megközelítette a 2165 milliárd forintot az államháztartás központi alrendszerének hiánya július végére, ekkora héthavi hányra még soha nem volt példa. A deficit mértékét a gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezés kiadásaival magyarázza a Pénzügyminisztérium.

Újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma 555-re nőtt. Elhunyt két idős krónikus beteg, így már 602 halálos áldozatot követelt a kór. A kormányzati portál adatai szerint 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Több mint 7 ezren vannak hatósági házi karanténban.

Az egészségügy átalakítására készült terv nyilvánosságra hozását követeli az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó elmondta. parlamenti írásbeli kérdésben várnak választ Pintér Sándor belügyminisztertől arra, milyen dokumentumot készített a Boston Consulting Group 352 millió forintért. Az MSZP ismét önálló egészségügyi minisztérium létrehozását sürgeti.

Meghaladta az 1300 milliárd forintot a közbeszerzések értéke az első fél évben. Ugyanakkor a koronavírus járvány hatására a közbeszerzések száma körülbelül a negyedével, az értéke mintegy az ötödével elmarad a 2019 első fél évitől.

A Budapesti Közlekedési Központ 4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a múlt évet. A főpolgármester szerint a drámai hiány egyik oka az elektronikus jegyrendszer bukása, ami 6,1 milliárdos kiesést okozott. Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta: vizsgálóbizottság, a BKK új vezetősége és a hatóságok is dolgoznak azon, hogy kiderüljön, az előző városvezetés politikai felelőssége mellett kiket terhel büntetőjogi felelősség.

Ismét erőszakosan próbált átjutni a magyar-szerb határon egy migránscsoport - közölte a rendőrség. Délelőtt 19 ember gyűlt össze a határ szerb oldalán, Hercegszántónál. A határ mentén szolgálatot ellátó egyenruhásokat néhányan megdobálták. Szerdára virradóra Röszkénél próbált meg bejutni Magyarország területére jogellenesen egy erőszakos migránscsoport,

Közismert kelet-magyarországi üzletembert vettek őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói. A vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel, ami után nem fizetett adót. A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát balatoni villájában fogták el a NAV munkatársai. A milliárdos üzletember letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított.

Meghalt Reigl Judit festőművész. A Franciaországban élő Kossuth-díjas kortárs alkotó művei megtalálhatóak a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban, köztük New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában, a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben. Reigl Judit egy idősotthonban hunyt el, ahova egy hónapja került be az egészsége védelmében. 97 éves volt.

Balesetet szenvedett az Air India Express légitársaság egyik utasszállítója India déli részén. Eddig 14 halottról tudni, több mint százan megsérültek. A balesetet vélhetően a monszun miatti heves eső okozta. A gép lecsúszott a leszállópályáról, majd kettétört.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×