eur:
381.98
usd:
353.74
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Magyar Orvosi Kamara: nem szabad egyenrendszerben gondolkodni

Kincses Gyula kamarai elnök az InfoRádióban az online vagy telefonon jelentkező betegek receptlehetőségeiről is beszélt.

A Magyar Orvosi Kamara minden olyan felvetést ellenez, amely az alapellátást államosítaná, illetve a háziorvosokat kötelező közalkalmazotti munkaviszonyba kényszerítené - mondta az InfoRádiónak Kincses Gyula, a MOK elnöke.

"Új formákat kell találni, ezek bevezetése elkezdődött már a praxisközösséggel, és remélem, hogy a csoportpraxis terjedése lesz a következő lépcső. Ami nagyon fontos, hogy az orvosi kamara álláspontja szerint

nem szabad egyenrendszerben gondolkodni;

ami működik, azt meg kell hagyni, a kollégákat nem szabad erőszakos változtatásra kényszeríteni" - fogalmazott Kincses Gyula.

Szerinte a kötelezőség "nagyon komoly ellátási zavarokat" okozna, tömegével állnának fel a kollégák emiatt, a fiatalabbak számára pedig lehetővé kell tenni, hogy bizonyos szakellátási tevékenységet is tudjanak végezni. Az ő munkájukat pedig megfelelő képzettségű, diplomás szakápolóknak kell segíteni.

Arról is elmondta a véleményét, hogy szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon vagy e-mailben jelentkező betegeknek.

"Az is egy

kockázat, hogy vizsgálat nélkül ír fel az orvos egy gyógyszert, de a járvány alatt megvolt az a veszély is, hogy az egészségügyi intézményben potenciálisan betegekkel találkozhatott az ember,

ami fertőzésveszélyes. Az intézkedés tehát főirányként értelmes, de itt is egy középutas megoldásra lesz szükség, hogy ne kelljen minden egyes receptért mindig bemenni."

Visszatérhetnek a 65 év felettiek

A koronavírus-járvány orvosi kezelésével kapcsolatban elmondta, a 65 éven felüli orvosok visszatértek hagyományos módon az alapellátásba.

"Tagszervezeteinktől tájékozódva azt látjuk, hogy a háziorvosok zöme visszaállt a munkába, többségük ki sem szállt abban az értelemben, hogy nem lettek felfüggesztve, csak az ellátás módja változott. A járóbeteg-szakellátásban volt az a probléma, hogy több kollégát mint munkát nem végezhetőt elbocsátottak vagy felmondták a szerződésüket, úgy tűnik, ők lassabban szivárognak vissza" - mondta Kincses Gyula.

Az alapellátásban szerinte rövid távon oldódni látszik a helyzet, 65 év fölött már legális a rendes munkavégzés, ugyanakkor Kincses Gyula szerint ez nem változtat az alapproblémán, hogy

a kollégák fele 60 év fölötti,

egyharmada 65 évnél is idősebb.

"Ez a rendszer járványtól függetlenül nem lesz fenntartható" - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×