eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Varga Judit reméli, még idén lezárul a 7-es cikkely szerinti eljárás - a nap hírei

Az igazságügyi miniszter szerint sikerült igazságosabbá tenni a többéves költségvetési keretről szóló uniós megállapodást. Újabb 11 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, újabb elhunyt továbbra sincs. Szigorítja hétfőtől a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak a korlátozások. A nap legfontosabb hírei július 26-án.

Az Európai Parlamentnek történelmi felelőssége van abban, hogy elfogadja-e a 27 tagállam kényes politikai és pénzügyi egyensúlyon alapuló konszenzusát - jelentette ki a Kossuth rádióban az igazságügyi miniszter. Varga Judit kiemelte: a július 21-ei megállapodás konkrét irányokat fogalmazott meg a 7 éves költségvetési kerettel, illetve az uniós mentőcsomaggal és annak kifizetésével kapcsolatban. Az igazságügyi miniszter kiemelte: az európai értékek jelentőségét illetően nincs vita a tagállamok között és az unió alapszerződései is a szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásáról rendelkeznek. A tárcavezető a Magyarország ellen folyamatban lévő 7-es cikkely szerinti eljárásról reményét fejezte ki, hogy az még a német elnökség idején lezárul.

Igazságosabb adózási rendszerre áll át jövőre a kata - erősítette meg az adóügyekért felelős államtitkár.Izer Norbert elmondta: az adózási forma csak akkor maradhat az unió versenyképes adóformája, ha azt egyetlen nagy cég sem használja a munkaviszony alternatívájaként. Jövőre a nagy értékű, évi 3 millió forintot meghaladó üzleti kapcsolatok adózása sávossá válik. A sok kis összegű megbízásra továbbra is a havi 50 ezer forintos adót kell alkalmazni, a kevés nagy értékűnél viszont a 3 millió feletti részre 40 százalékos kulcs vonatkozik. Az államtitkár szerint a változások a több mint 300 ezer kisvállalkozás nagy részét nem érintik.

Újabb 11 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4435-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Újabb elhunyt továbbra sincs, így a halálos áldozatok száma már hatodik napja változatlanul 596. Összesen 3329-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 510.

A bentlakásos idősotthonok biztonságossá tételére szólította fel a kormányt az MSZP a járvány második hulláma előtt. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke közölte: minden idősotthont el kell látni megfelelő védőfelszereléssel, az ott dolgozókat pedig anyagilag is meg kell becsülni. Ismét arra kérte a kormányt, hogy a szociális ágazatban dolgozóknak is folyósítsa az egészségügyben kifizetett 500 ezer forintos többletjuttatást.

Eloltották a tüzet abban az ajkai idősotthonban, amelynek tetején egy napelem gyulladt ki.Az idősotthont kiürítették, negyven lakónak és öt dolgozónak kellett elhagynia az épületet. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az egyszintes épület tetőszerkezetén a napelem vezetékei égtek, és a tűz mintegy tíz négyzetméteres területen átterjedt a tetőszerkezetre. A lakók számára az otthon vezetése átcsoportosítással biztosít helyet.

Csak forralás után iható a vezetékes víz három Somogy megyei településen a hétvégi villámárvíz miatt. Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon átmeneti vízhiány várható. A szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű azt közölte: a villámárvíz elöntötte a nagyatádi vízművet. A hétvégi esős időjárás főként Zala és Somogy megyében okozott fennakadásokat.

Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak az új szabályok, mert a listán továbbra is biztonságos országnak számít. A beutazási korlátozások azokra vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába. A visszatérőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Annak hiányában házi karanténkötelezettségnek kell eleget tenniük.

Lengyelországban az isztambuli egyezmény felmondását szorgalmazza az igazságügyi miniszter.Zbigniew Ziobro szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló dokumentum a nők védelmének ürügyén gender-ideológiát támogat. Lengyelország az előző kormány idején, 2015-ben ratifikálta az egyezményt. Az Európa Tanács jelentős visszalépésnek tartaná a nők védelme területén, ha Varsó felmondaná az isztambuli egyezményt.

Több hónappal, de akár egy évvel is elhalaszthatja szélestörzsű 777X repülőgépeinek szállítását a Boeing. A Reutersnak nyilatkozó források szerint a koronavírus-járvány miatt csökkent a kereslet az új gépek iránt, ami pénzügyi válságba sodorta a bevétel nélkül maradt légivállalatok jelentős részét. A 777X a világ legnagyobb kéthajtóműves repülőgépe, a Boeing sikeres 777-es minijumbójának nagyobb változata.

Letartóztatásba helyezték a nantes-i tűzeset miatt egyszer már őrizetbe vett önkéntest a hatóságok. A gyanúsított ügyvédje azt mondta, hogy a templomban miseszolgaként dolgozó 39 éves ruandai férfi együttműködő, és sajnálja, amit tett. A nyomozók szerint 3 helyről indult a tűz a gótikus katedrálisban. A lángok megsemmisítették a katedrális orgonáját, amelynek építése a 15. században kezdődött.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×