eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt (j2) a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a magyarok és a szlovákok mindennapi életükkel kijelölték az irányt számunkra

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke munkamegbeszélésen látta vendégül Igor Matovicot, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét, amely után közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán Viktor megköszönte, hogy Szlovákia magyarokat hozott haza akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt leállították a repülőjáratokat, valamint megköszönte, hogy Igor Matovic lehetővé tette a határ menti ingázást, majd pedig fel tudták oldani a határátlépési korlátozásokat. Kijelentette: Magyarország büszke a Magyarországon élő szlovákok látványos teljesítményére: szépek az iskoláik, látványosak a templomaik, élő közösségeik gazdagítják Magyarországot.

2010 óta négyszeresére nőtt a magyarországi szlovákok költségvetési támogatása, emelte ki a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy épp a parlament előtt van a törvény, amely alapján a szlovák közösség tulajdonába kerülhetnek az iskoláik.

Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákia, a két ország közti forgalom több mint 10 milliárd euró volt. Orbán Viktor elmondta: arra kérte kollégáját, hogy küldjön minél több befektetőt Magyarországra, ezért egy 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál, ami szükség esetén tovább növelhető.

Történelmi jelentőségűnek tartja a közeljövő több eseményét is:

  • az új komáromi Duna-híd átadása
  • 2022-ig épül 6 új határátkelő, ebből 3 Ipoly-híd; ezzel a két ország közti határon 40 átkelő lesz, az átlagos távolság 16 kilométer lesz (Nyugat-Európában 3, de a 16 a korábbiakhoz képest nekünk nagy siker)
  • geostratégiai jelentőségűnek tartja, hogy az év végére két ponton is összekötik az ország villamosenergia-hálózatát, és ugyanilyen fontosságú, hogy mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar-szlovák gázvezeték volumenét.

"A két ország lakói közlekedni, vállalkozni akarnak, együtt akarnak sikeresek lenni - könnyű dolgunk van, követni kell ezt a kijelölt utat" – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kérte Igor Matovicot, hogy támogassa a két ország kapcsolatait és őrizze meg jóindulatát a Szlovákiában élő magyarokkal szemben.

A szlovák miniszterelnök első külföldi munkaútja a Cseh Köztársaságba vezetett, ezután jött Magyarországra, ezzel kívánja kifejezni a szoros kapcsolatokat.

Trianonnal kapcsolatban "felvállaltam közös történelmünket". "A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van" - ez volt a mottó akkor, és ez jellemezte a mostani találkozót is – fejtette ki Igor Matovic.

Megköszönte Magyarország segítségét, amiért a koronavírus-járvány idején magyar különgépeken szlovák állampolgároknak segítettek hazajutni. Orbán Viktornak köszönetet mondott a határnyitási folyamatért.

Kijelentette: a kormánya célja, hogy olyan helyzetet teremtsenek, amelyben a szlovákiai magyarok a szlovákokkal egyenrangú állampolgároknak érezhetik magukat. Az ország minden régióját egyformán fogják fejleszteni. Szeretnék, hogy minden anya az anyanyelvére taníthassa gyermekét anélkül a félelem nélkül, hogy a gyereknek ebből később kára származzon.

Úgy véli, a kisebbségek gazdagítják Szlovákiát a kultúrájukkal, tehetségükkel, és

nyelvtudásukkal az országok között gazdasági kapcsolatteremtők lehetnek, a gazdasági élet egyfajta nagykövetei, és erősíthetik a V4 együttműködését.

A V4-ek projektje Szlovákia támogatását élvezi, és ahogy a szlovák miniszterelnök fogalmazott, a történelmi múlt is összefogásra ösztönöz minket, az EU jövőbeni fejlesztési alapja kapcsán is.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a V4-ek minden országa azonos véleményen van több kérdésben is:

  • a kvótákat a migráció ügyben elutasítják,
  • egyetértési pont az EU bővítése a Balkán irányába, különös tekintettel Szerbiára,
  • a nukleáris energiával kapcsolatban pozitív értelmezésük van,

és ilyen közös véleményre kerültek az uniós fejlesztési csomag ügyében is, amellyel kapcsolatban a magyar álláspontot Szlovákia megértette és elfogadta. (Szlovákiának előnyös az Új generáció nevű uniós csomag jelenlegi formája, Magyarországnak kevésbé – a szerk.)

A magyar kormány is megérti, hogy válság van, az európai gazdaságot újra kell indítani, és mivel nem sikerült másban megállapodni, csak egy hitelre épülő csomagban, "az életösztöneinken úrrá leszünk", de csak akkor, ha a tartalom észszerű és igazságos, ellenkező esetben nem fog működni – utalt arra, amit a reggeli interjúban is elmondott, vagyis hogy Magyarország álláspontjával ellentétes az uniós helyreállítási terv. Hozzátette: igazságtalan tartalomra nem lehet sikeres gazdasági akciótervet építeni, ezért ha segíteni akarnak, akkor nem lehet, hogy a szegényebbeknek kevesebbet adjanak, mint a gazdagabbaknak - jelentette ki a kormányfő.

Trianonról

Egy újságírói kérdésre a miniszterelnök közölte: a tárgyaláson nem hozta fel Trianon témáját, de jelezte, Budapest értékelte a szlovák miniszterelnök gesztusait, mondatait, "meg is érintette a magyarok szívét".

Azért nem hozta fel Trianon témáját, mert "lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla", ezért nem kell róla sokat beszélni sem, majd mindenki saját magában elrendezi, lehetőleg úgy, hogy ne legyen akadálya a jövőbeli együttműködésnek.

A magyarok dolga, hogy együtt éljenek egy történelmi igazságtalansággal, Trianon ugyanis Magyarországról nézve sosem fog igazságosnak látszani

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a magyaroknak világos történelmi tudatuk van, és úgy látják, a kapcsolatokat a szomszédokkal úgy kell alakítani, hogy a száz éve történtek ne jelentsék az együttműködés akadályát.

Úgy fogalmazott, elfogadta azt a kezet, amelyet szlovák kollégája nyújtott neki, elfogadta azt a mondatát is, hogy a múlt mögöttünk van, és a jövőt kell építeni.

A magyar felfogás szerint társakat kell keresni a jövő megnyeréséhez, Szlovákia pedig természetes, kézenfekvő, baráti társa lehet ebben Magyarországnak - közölte.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar sajátos teremtmény, "egyedül áll a világban", mert például szlávok, germánok, angolszászok, latinok és arabok mindig lesznek, de hogy magyar lesz-e, amelynek nyelvét nem beszéli senki és nincs kulturális rokonsága - legfeljebb valahol Közép-Ázsiában -, az a nyelvén és az erre épülő kultúráján múlik.

"A magyar népet nem a genetika konstruálja, hanem a nyelv és a kultúra"

- jelentette ki, ezért azt kérte Igor Matovictól, legyen jó miniszterelnöke a szlovákiai magyaroknak, ami azon múlik, érti-e, hogy a nyelvet és a kultúrát soha nem szabad háttérbe szorítani, mert "az a magyar számára fontosabb, mint az élete".

Azt is mondta, ezt nem tekinti nacionalizmusnak, "ez egy megdönthetetlen erejű nemzeti identitás", amely abból a történelmi tényből fakad, hogy a magyar az egyetlen megmaradt, keletről nyugatra indult nép, "mi vagyunk a legnyugatibb keleti nép", "maradványok vagyunk, egy valaha volt, hatalmas sztyeppei világ utolsó maradványai, akik bejelentkeztek a túlélésre. Ezt menedzseljük". "Fogadjanak el bennünket, ahogy vagyunk!" - kérte.

Igor Matovic is válaszolt a kérdésre és elmondta: bepillantást kaphatott a magyar lélekbe, és megértette, hogy a saját nyelv és kultúra megvédéséről van szó. Ezért

most megígéri, hogy a Szlovák Köztársaság ehhez minden lehetséges eszközt megeremt és olyan hátországot teremt, hogy e kettőt megtarthassa, félelem nélkül.

Hozzátette még, hogy országa nem ellenséges ország azokkal szemben, amelyek más nyelven beszélnek. Arról is beszélt, hogy bár a szlovákiai magyaroknak először nincs politikai képviseleti pártjuk parlamentben, de ők odafigyelnek majd az érdekeikre, meghallják a hangjukat. Megemlítette, hogy – bár nem csináltak ebből kampányt, de – a 150 parlamenti képviselőből 53 a pártjukhoz tartozik, és közülük 8-nak egyik vagy mindkét szülője magyar anyanyelvű. "A mi feladatunk az, hogy hazafiak legyünk és egyforma igazságossággal gondoskodjunk az összes állampolgárról" – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×