eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, kiket kell tesztelni a fogászatokon

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elküldte a fogászokra vonatkozó új eljárásrendet.

Változott a fogászati ellátásokra vonatkozó előírás az április 30-i helyzethez képest – írja a hvg.hu. Az első miniszteri levél szerint a járóbeteg-szakellátásban sorra kerülő, koronavírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése, és a magas kockázatú beavatkozásokat csak egy negatív PCR-teszt után lehet elvégezni. A fog- és szájbetegségek esetén az aerosol-képződéssel járó beavatkozások tartoznak a magas kockázatúak közé.

A Kásler Miklós által hétfő éjjel elküldött új eljárásrend szerint viszont csak a gyanús betegeket kell szűrni. A váróba érkező beteget osztályozni kell, meg kell mérni a testhőmérsékletét és ki kell kérdezni, hogy kizárható legyen a koronavírus-fertőzöttség. Ha a magas testhőmérséklet, a légúti panaszok és tünetei vagy a kérdőív alapján magas Covid-kockázat valószínűsíthető, csak sürgősségi ellátásban részesülhet a beteg, ide a többi között a foghúzás vagy az akut sérülés ellátása tartozik, míg minden más beavatkozást el kell halasztani, éa beteget pedig a háziorvosához kell irányítani.

A levél szerint a Covid-gyanús személyeknél a tervezett beavatkozás előtt szükség van egy negatív PCR-tesztre.

Az Emmi az ATV-vel hétfő este azt közölte: a koronavírus-tesztet közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálat finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, a betegnek nem kell fizetni érte.

Az eljárásrendben szigorú higiénés, távolságtartási szabályokat írtak elő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×