eur:
393.03
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Tisztázódott a fogászati ellátás érvényes új rendje

Kásler Miklós miniszteri levelet küldött a fogorvosoknak, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig kedden azt ismertette, mire számíthatnak a betegek.

Sokakat érdekel és érint a magyarországi fogászati ellátás hétfői újraindulásával előállt helyzet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hét elején szétküldte a fogászoknak az új eljárásrendet, és Müller Cecília országos tisztifőorvos is hosszabban beszélt erről az újrainduló egészségügyi szolgáltatásról.

A tárcavezető korábban azt írta elő, hogy az ellátásban megjelenő, a koronavírus szempontjából magas kockázatú, nem sürgős beavatkozások előtt tesztelni kell a betegeket, és csak azokat lehet ellátni, akiknek van negatív PCR-teszteredményük. (A fog- és szájbetegségek esetén az aerosol-képződéssel járó beavatkozások tartoznak a magas kockázatúak közé.)

Keddre virradóra azonban az ellátók újabb Kásler-levéllel találkoztak, ebben már az a lazítás szerepel, hogy

csak a gyanús pácienseket kell szűrni,

a váróba érkező betekeget pedig osztályozni kell, illetve mérni a testhőmérsékletét, és ki kell kérdezni az elmúlt napokról. Ha a magas testhőmérséklet, a légúti panaszok és tünetei vagy a kérdőív alapján magas Covid-kockázat valószínűsíthető, csak sürgősségi ellátásban - foghúzás, akut sérülés - részesülhet a beteg, minden más kezelés várhat, a betegnek pedig irány a háziorvos, először telefonon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján részletesebben is beszélt a fogászati ellátás új eljárásrendjéről abból a szempontból, amire a betegek számíthatnak.

Megerősítette, akut ellátásnál - például csonthártyagyulladás - zavartalanul folyik a betegek fogadása, de természetesen először

telefonon kell időpontot kérni, hogy ne legyen betegütközés

és fertőtleníteni is legyen idő a rendelőben. Aki rendelőbe megy, szájmaszkkal kell, hogy tegye.

Egyértelműsítette, azt is ellátják a fogászaton, aki a koronavírus szempontjából pozitív, "de azt fogja tudni a fogorvos, hogy azt hogyan és mily módon kezelje". A fogászati ellátás megkezdése előtt a helyszínen aztán - a telefonos után - újabb kérdőívezés történik, ami azt a célt szolgálja, hogy felkeltse vagy elvesse a gyanút, hogy a páciens koronavírusos-e.

"Kizárólag akkor szükséges tesztet, laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, ha felmerül a gyanú, hogy esetleg egy pozitív személyről van szó.

Sürgősségi esetben megtörténik az ellátás,

ha viszont nincs gyanú, annak megfelelően megtörténik a beavatkozás. Gyanús esetekben a sürgősségin kívül egyéb beavatkozás nem történik" - mondta el Müller Cecília. Ez azt jelenti, hogy

  • ha valaki koronavírusos vagy gyanús esetnek minősül a telefonos egyeztetés vagy a helyszíni orvos-beteg találkozás során, sürgős esetben tud csak fogorvosi ellátáshoz jutni.

Akit pedig a gyanús kategóriába sorolnak, azt a fogorvos a háziorvoshoz irányítja - a beteg hazatér és felhívja háziorvosát, aki gondoskodik arról, hogy a mintavétel megtörténjen.

Aki fogpótlásra vár, annak tehát ez rossz hír, de "állapotromlással járó kezelés" az ígéretek szerint nem fog elmaradni, csak várni kell.

A kezelési költségekkel kapcsolatban nincs változás, a fogászaton szükségesnek talált koronavírusteszt elvégzése szintén ingyenes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×