eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. Akinél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, a háziorvos döntése alapján a mentők kórházba viszik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Itthon vizsgálják be a védőfelszereléseket

Az EU-s típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező új vagy használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközöket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának megbízott vizsgálólaboratóriuma vizsgálja meg a jövőben.

Az elmúlt hetekben többször is felvetődött, hogy egyes eszközök esetleg nem felelnek meg az uniós előírásoknak, erre ad átmeneti megoldást az az új rendelet, amely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

A hvg.hu által észrevett szabályozás szerint a kérelmezőnek, aki lehet a gyártó, a kereskedő, de kórház és más intézmény is, először el kell indítania az Európai Unió illetékes hivatalánál az úgynevezett megfelelőségértékelési eljárást. A vizsgálatért fizetni kell, egy kérelmezőnek legfeljebb félmillió forintjába kerülhet.

A műegyetemi igazolással rendelkező eszközöket csak egészségügyi dolgozók és a koronavírus elleni védekezésben közvetlenül részt vevők kaphatják, arról pedig, hogy az uniós vizsgálatuk még csak elindult, tájékoztatni kell az érintetteket.

„Magas kockázatú expozíciónak kitett egészségügyi dolgozó” csak új felszereléssel dolgozhat, „használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközt végszükség esetén sem használhat”. Az itt említett eszközöket csak a veszélyhelyzet idején szabad alkalmazni, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×