INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

bkk

menetrend

utasszám

tömegközlekedés

budapest

koronavírus

Még tovább csökkenti járatai számát a BKK

Még tovább csökkenti járatai számát a BKK

Infostart

A szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrendet vezet be munkanapokra a BKK április 1-jétől, szerdától, mert a 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását. Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

A 80-90 százalékos visszaesés a közösségi közlekedés forgalmában azt jelenti, hogy

egy-egy járművön általánosan 4-6-an, vagy még kevesebben utaznak.

Az új menetrend bevezetésével a BKK továbbra is biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság – ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is a járvány terjedésének megakadályozására.

Az április 1-től, szerdától életbe lépő menetrend alkalmazásával csúcsidőben az M2-es, az M3-as és az M4-es metró, az 1-es villamos, a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd.

Az új menetrenddel kapcsolatos további tudnivalók

A közösségi közlekedési járatok a szombati menetrendjük szerint indulnak, amely a csúcsidei járatsűrűséget a tanszüneti menetrendhez képest további 25-30 százalékkal mérsékli.

A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítanak csúcsidőben több frekventált vonalon. Gyakrabban indul majd

 • az 1-es villamos,
 • az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E,
 • a rákoskeresztúri nyomvonalon a 97E busz,
 • a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat,
 • a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, valamint
 • közlekedik a Füredi úti lakótelep felé a 80-as mellett a 81-es trolibusz is.

Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.

Munkanapokon továbbra is jár majd a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.

A megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek azért, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól

 • az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E,
 • a zuglói 77-es, 82-es, 130-as,
 • a kőbányai 95-ös, 202E,
 • a budai 33-as és 109-es,
 • a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon,
 • a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.

A Liszt Ferenc repülőtér forgalma csaknem teljesen leállt, már csak néhány repülőjárat indul, illetve érkezik. Ezzel párhuzamosan a reptéri buszjárat kihasználtsága is indulásonként 0-2 főre csökkent. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ezért ideiglenesen szüneteltetik, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.

Hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

A BKK azt ígéri, hogy az eddigiekhez hasonlóan a továbbiakban is figyelik a közösségi közlekedés kihasználtságát, és ha szükséges, további kapacitásnövelő intézkedéseket alkalmaznak, hogy továbbra is biztonságos közlekedési szolgáltatást nyújthassanak.

„Az új menetrend is biztosítja, hogy a járványveszély idején az utastársak megfelelő távolságot tarthassanak egymástól. Akit ennek ellenére mindez aggaszt, annak érdemes megfontolnia, hogy ha teheti, egyes rövidebb útszakaszon gyalogoljon, vagy egyéb mikromobilitási eszközt vegyen igénybe. Jó választás például a 100 forintos havidíjért használható MOL Bubi közbringarendszer, hiszen a biciklizés az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul a jelenlegi, passzívabb időszakban” - idézte a cég közleménye Varga Ivettet, a BKK vezérigazgatóját.

A friss információk bekerülnek az utazástervező alkalmazásokba és oldalakra, ráadásul a weben a futar.bkk.hu címen, illetve iOS és androidos mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR-ban beállítható, hogy a leggyorsabb, a legkevesebb átszállást, vagy a legkevesebb sétát igénylő utazási módot ajánlja fel a rendszer. Emellett MOL Bubival és kerékpározással kombinált utazásokat is képesek tervezni e szolgáltatások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: BKK
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018