eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A ritka, védett elevenszülő gyík lett az év hüllője

A ritka, védett elevenszülő gyík lett az év hüllője

Az elevenszülő gyíkot választotta a 2018-as év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012 óta hirdeti meg az év hüllője, illetve az év kétéltűje címet. A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály titkára, Halpern Bálint az InfoRádiónak elmondta, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a hazai hüllőkre és kétéltűekre. 

Halpern hozzátette, várják másoktól is a kétéltű és hüllő megfigyeléseket, amiket az Országos Kétéltű és Hüllő Térképezés honlapon lehet megosztani. A szakértő elmondta, hogy az elevenszülő gyík Magyarországon kimondottan ritka és fokozottan védett, viszonylag szűk területen terjedt el, részben az emberi tevékenység, így a kialakult klímaváltozás miatt. 

Az eleven szülés azt jelenti, hogy a szülő a testében növeli az embriókat, és amikor elérik azt a szintet, hogy önálló életre keljenek, gyakorlatilag az önálló burokban kifejlődve jönnek világra, így nincs kapcsolat az embrió és az anya között – magyarázta Halpern Bálint.

Az elevenszülő gyíkot három különböző területen, három eltérő genetikai állományban lehet megfigyelni. Nyugat-Magyarországon a Hanságban, ahol a nyugat-európai genetikai állományhoz tartozók vannak, Kelet-Magyarországon a Beregben található a Kárpát-medencei állomány, illetve a Duna–Tisza közi területen fordulnak elő a Pannon gyíkhoz tartozók. 

A gyík életmódja miatt nem egyszerű észlelni, azokon a helyeken, ahol feltűnik, akár tömegesen is jelen van, azonban ezeket a védett területek nehéz megközelíteni a látogatóknak. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×