INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

orvosi igazolás

petíció

jogszabály

szülők

iskola

Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.

Betarthatatlan az iskolai orvosi igazolások rendszere a gyermekorvosok szerint

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Már több mint 10 ezren írták már alá azt az online petíciót, amely szorgalmazza, hogy módosítsák a gyermekek orvosi igazolásáról szóló jogszabályt. A cél az lenne, hogy minden iskolában több napot igazolhassanak a szülők, és ne az orvosoktól kelljen papírt kérni akkor is, ha például már meggyógyult a gyermek.

A jelenlegi rendszer az orvosokra ró terheket, mert a tényleges betegellátástól von el értékes időt, miután a rendelési idő 30-40 százaléka erről szól – emelte ki Tordas Dániel gyermekorvos, hozzátéve, ahogyan a szülőknek is nyűg, hiszen, hogyha például egy náthával nem fordulnak orvoshoz, és maguk látják el otthon a gyereket, a végén akkor is szükség lesz az orvosi igazolásra.

A jogszabály nem határozza meg a napok számát, csak annyit jelez, hogy minden betegséget és annak időtartamát, az orvosnak kell igazolnia.

Azt, hogy hány napot igazolhat a szülő, az iskola saját hatáskörben szabályozza. Ezen változtatni azonban sokkal bonyolultabb feladat lenne,

hiszen a több ezer iskolát egyesével kellene végigjárni ennek érdekében, mutatott rá az orvos, hangsúlyozva: "a jogszabály orvosszakmai szempontból teljes mértékben betarthatatlan". A szakember azt is visszásnak nevezte, hogy a szülőkkel és a pedagógusokkal ellentétben ők nem tudják, hogy valóban nincs-e az iskolában a gyerek, így voltaképp azt kell igazolniuk, amit a szülő mond.

A kezdeményezés fő célja az volt, hogy felmérjék a társadalmi igényt, ismertette Tordas Dániel gyermekorvos, aki szerint, bár se számbeli, se időbeli határ nincs,

a tízezer aláírás egy lélektani határ, amellyel már lehet a jogalkotó irányába lépéseket tenni,

és megmutatni, valós a kívánalom a módosításra, ami abszolúte nem politikai, hanem szakmai kérdés - szögezte le. A szakember bízik benne, hogy ki fog alakulni egy hatékony párbeszéd a jogalkotó és a kezdeményezők között.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Betarthatatlannak tartják az iskolai orvosi igazolások rendszerét
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018