eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Betarthatatlan az iskolai orvosi igazolások rendszere a gyermekorvosok szerint

Már több mint 10 ezren írták már alá azt az online petíciót, amely szorgalmazza, hogy módosítsák a gyermekek orvosi igazolásáról szóló jogszabályt. A cél az lenne, hogy minden iskolában több napot igazolhassanak a szülők, és ne az orvosoktól kelljen papírt kérni akkor is, ha például már meggyógyult a gyermek.

A jelenlegi rendszer az orvosokra ró terheket, mert a tényleges betegellátástól von el értékes időt, miután a rendelési idő 30-40 százaléka erről szól – emelte ki Tordas Dániel gyermekorvos, hozzátéve, ahogyan a szülőknek is nyűg, hiszen, hogyha például egy náthával nem fordulnak orvoshoz, és maguk látják el otthon a gyereket, a végén akkor is szükség lesz az orvosi igazolásra.

A jogszabály nem határozza meg a napok számát, csak annyit jelez, hogy minden betegséget és annak időtartamát, az orvosnak kell igazolnia.

Azt, hogy hány napot igazolhat a szülő, az iskola saját hatáskörben szabályozza. Ezen változtatni azonban sokkal bonyolultabb feladat lenne,

hiszen a több ezer iskolát egyesével kellene végigjárni ennek érdekében, mutatott rá az orvos, hangsúlyozva: "a jogszabály orvosszakmai szempontból teljes mértékben betarthatatlan". A szakember azt is visszásnak nevezte, hogy a szülőkkel és a pedagógusokkal ellentétben ők nem tudják, hogy valóban nincs-e az iskolában a gyerek, így voltaképp azt kell igazolniuk, amit a szülő mond.

A kezdeményezés fő célja az volt, hogy felmérjék a társadalmi igényt, ismertette Tordas Dániel gyermekorvos, aki szerint, bár se számbeli, se időbeli határ nincs,

a tízezer aláírás egy lélektani határ, amellyel már lehet a jogalkotó irányába lépéseket tenni,

és megmutatni, valós a kívánalom a módosításra, ami abszolúte nem politikai, hanem szakmai kérdés - szögezte le. A szakember bízik benne, hogy ki fog alakulni egy hatékony párbeszéd a jogalkotó és a kezdeményezők között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×