eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magához tért a bangladesi sziámi ikrek egyike - a nap hírei

Hőségriasztást adott ki szombattól hétfő éjfélig a tisztifőorvos. Magához tért a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyike. Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Liga olasz kormánypárt a miniszterelnök ellen. A nap legfontosabb hírei augusztus 9-én.

Hőségriasztást adott ki szombattól hétfő éjfélig a tisztifőorvos. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban az átlaghőmérséklet meghaladja a 25, helyenként a 27 fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében arra figyelmeztet, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték, hogy senki se hagyjon gyereket, állatot tűző napon parkoló autóban.

Idén 17 milliárd forinttal, majd 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal tervezi támogatni a kormány az öntözés fejlesztését - jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Farkas Sándor egy vidéki eseményen az ágazat kihívásai között említette az átlaghőmérséklet emelkedését, ami nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével. Hangsúlyozta: a klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé.

Jót fog tenni a versenyhelyzet a MÁV-Startnak - mondta Loppert Dániel kommunikációs igazgató az Azonnalinak azután, hogy a cseh székhelyű RegioJet magánvasúti társaság csütörtökön azt közölte: jövő nyáron megjelenik a magyar piacon. A kommunikációs igazgató azt hangsúlyozta: folytatódik a magyar gyártású IC+ vasúti kocsik sorozatgyártása, további 85 modern mozdony beszerzése indulhat meg, az elővárosi forgalomba pedig 21 KISS motorvonatot tervez forgalomba helyezni.

Egy éven belül minden, már meglevő magántanulói viszonyt felülvizsgál az Oktatási Hivatal. A szervezet szerint jelenleg nincs teendőjük azoknak, akik már megkapták határozatlan időre a magántanulói státuszt. Az Oktatási Hivatal a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státusz iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát. Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatalhoz kerül a döntés.

Magához tért a szétválasztott a bangladesi sziámi ikrek egyike, a másiknak is önálló a légzése. A 3 éves kislányokat egy több mint 30 órás műtéttel magyar orvoscsapat választotta szét a múlt héten. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint az operációt követően az orvosok egy része Bangladesben maradt további önkéntes munkára: idegsebészeti és plasztikai sebészeti operációk elvégzésére, valamint szakmai előadások megtartására.

Az ellenzéki pártok lezártak minden nyitott kérdést az önkormányzati választási indulással kapcsolatban - mondta Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt. Közölte azt is: sorsolással eldöntötték, hogy a közös kompenzációs listán az öt párt logója milyen sorrendben kerüljön a szavazólapra. Ennek megfelelően az első helyen a Momentum logója lesz, majd ezt követi a DK-é, az MSZP-é, a Párbeszédé és az LMP-é.

Miskolcon nem indul újra a polgármesterségért Kriza Ákos, a kormánypártok jelöltje a posztra Alakszai Zoltán jelenlegi jegyző. Kriza Ákos azzal indokolta a döntést, hogy több mint tíz éve betegséggel küzd, emiatt úgy érzi, hogy újabb ciklusnak nem vághat neki. Alakszai Zoltán a fejlesztések folytatását ígérte, ha megválasztják.

Olaszországban bizalmatlansági indítványt nyújt be a miniszterelnök ellen a kormánykoalíció egyik pártja, a Liga.A párt mielőbbi választások kiírását sürgeti. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője csütörtökön jelentette be: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom korábban közölte: kész az új választásra. Az újabb válságot az idézte elő, hogy a két párt nem ért egyet a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal támogatásában.

Szeptembertől kitiltják a nagy tengerjáróhajókat Velence történelmi központjából- jelentette be az olasz kormány. A döntés az után született, hogy júniusban egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált 275 méteres tengerjáró hajó, a balesetben négyen könnyebben megsérültek. Az ütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajtó tengerjáró hajók ellen.

A politizálás helyett az istenszolgálatot javasolják a szaúdi hatóságok az idei mekkai zarándoklat résztvevőinek, amely pénteken kezdődött. Hivatalos adatok szerint a csaknem 2 millió zarándok többsége külföldről érkezett Szaúd-Arábiába. A több napig tartó zarándoklat kedden ér véget. Noha az iszlám a békességet és az erőszakos cselekmények felfüggesztését írja elő a zarándoklat idejére, az idén is komoly politikai feszültségek övezik a háddzs idejét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×