eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Idén 250 kilométeren újulhatnak meg az utak - a nap hírei

Országosan 50 milliárd forint értékben kezdődnek útfelújítások a Magyar Falu Program keretében az idén. Felújítás miatt torlódásokra kell számítani keddtől az M1-es autópályán. Kivégeztetné a gyűlölet bűncselekmények és tömeggyilkosságok elkövetőit az amerikai elnök. A nap legfontosabb hírei augusztus 5-én.

Országosan 50 milliárd forint értékben kezdődnek útfelújítások a Magyar Falu Program keretében az idén - közölte a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár Vértessomlón elmondta: a most kezdődött első ütemben 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren újulhat meg az útburkolat. A Magyar Falu Programban zajló útfelújítási program jövőre is folytatódik, a 2020-as költségvetés szintén ötvenmilliárd forintot biztosít a falvak közötti közlekedési hálózat felújítására. A kormánybiztos elmondta, hogy az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák.

Felújítás miatt torlódásokra kell számítani keddtől az M1-es autópályán. Jövő év végéig összesen 71 kilométernyi szakaszon újul meg a sztráda a Budapest és a Hegyeshalom felé vezető oldalon is. A munka a terelés kiépítésével kezdődik Biatorbágy és Herceghalom között a főváros felé. Az M0-s és Tatabánya-Újváros közötti eddig kimaradt szakaszok felújítása mindkét pályaoldalon előreláthatóan 2020 novemberéig tart. A beruházás 22 milliárd forintba kerül.

A Fővárosi Nagycirkusz mellett iskola, múzeum és kutatóközpont is helyet kap majd a Nyugati pályaudvar mellett épülő Nemzeti Cirkuszművészeti Központban. Grézer József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője az InfoRádiónak elmondta: a komplexum tervei most készülnek, de az már biztos, hogy egy hatalmas park veszi majd körül, ami összeköti a Városligetet a belvárossal. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, miniszteri biztos korábban azt mondta: célja, hogy európai csúcsintézményként működjön az új központ.

Csaknem 800 óvodapedagógus hiányzik az országban.Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodatagozatának elnöke korábban az InfoRádióban felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet hosszú távon még rosszabb lesz. Statisztikák szerint a következő 5 évben a most aktív pedagógusok ötöde megy nyugdíjba és nincs annyi utánpótlás, mint amennyi kellene. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont nem tartja kirívóan magasnak a meghirdetett állások számát, évente mintegy 6 ezer fő végez pedagógusként, közülük 1300-1500 hallgató óvodapedagógia szakon.

Újabb feljelentés érkezett a dunai hajóbaleset ügyében a rendőrségre - közölte a BRFK.Gulyás Krisztián ügyvéd, a Hableány elhunyt kapitányának jogi képviselője segítségnyújtás elmulasztása miatt tett feljelentést, mert szerinte nem csak a Viking kapitánya hibázott, hanem a baleset idején arra közlekedő másik szállodahajó parancsnoka is. A feljelentésben hamis tanúzás és hamis vád is szerepel a Viking hajóskapitánya ellen, aki az ügyvéd szerint valótlanságokat állított vallomásában.

Ismét több térségben van szükség intenzívebb szúnyogirtásra az elmúlt napok esői miatt - közölte a katasztrófavédelem. Dóka Imre a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese elmondta: a Balatonnál és a Tisza-tónál is folyatódik az irtás, ezen kívül a csornai régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljes körű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, Mohács térségében, valamint a fővárosban részleges gyérítések lesznek. A következő napokban több Duna menti területen biológiai lárvagyérítést végeznek az esők miatt vízzel megtelt tenyészőhelyeken.

A magyarországi házisertés-állomány nem érintett a sertéspestisben, de a vaddisznók között terjed a betegség - közölte az országos főállatorvos. Bognár Lajos az M1-en megismételte: Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is bővíteni kellett a fertőzött és a magas kockázatú területet, mert újabb járványkitöréseket észleltek. A szakember korábban az InfoRádióban arról is beszélt, hogy nincs védekezési lehetőség, ezért fontos a megelőzés, például az állatok zárt tartása és a járványvédelem.

Kivégeztetné a gyűlölet bűncselekmények és tömeggyilkosságok elkövetőit az amerikai elnök. Donald Trump a hétvégi vérengzések után közölte: megbízta igazságügyminiszterét, hogy kezdje meg az erre vonatkozó törvényjavaslat kidolgozását. Az amerikai elnök kijelentette, hogy a nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust, a vallási elvakultságot és a fehér felsőbbrendűség eszméjét. Egyben kétpárti együttműködést sürgetett a fegyveres erőszak terjedésének megállítására.

Túl van az életveszélyen a londoni Tate Modern teraszáról ledobott kisfiú.A hatéves gyereket vasárnap délután dobta le 10 emelet magasból egy 17 éves tinédzser, akit emberölés kísérlete miatt a helyszínen őrizetbe vettek, továbbra sem tudni mi volt az indítéka és nincs arra utaló értesülés, hogy ismerte volna áldozatát. A gyereket mentőhelikopterrel vitték kórházba, a hatóságok szerint az állapota még mindig válságos. A francia kisfiú a szüleivel volt a múzeumban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×