eur:
394.02
usd:
368.09
bux:
65732.34
2024. április 23. kedd Béla

Az európai bizottság új elnökével tárgyalt a magyar miniszterelnök - a nap hírei

Ferihegyen az éjszakai repülőforgalom megszűnését reméli a jogszabályi változásoktól az innovációs miniszter és a főpolgármester. Eladja részesedését a magyar biztonsági földgáztárolóban az állam.

Jó döntésnek tartja Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság élére a magyar kormányfő. Orbán Viktor a német politikussal folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta: a nehéz kérdésekben, például a klíma-, az energia-, a gazdaságpolitika vagy a migráció kérdésében nagy az esély az észszerű megoldások elérésére. Ursula von der Leyen azt írta: egyetértettek, hogy közös védelmi politikára, valamint a migráció ügyében új kezdetre és gyakorlatias megoldásokra van szükség.

Ferihegyen az éjszakai repülőforgalom megszűnését reméli a jogszabályi változásoktól az innovációs miniszter és a főpolgármester. Tarlós István elmondta, a változásokkal a repülőtértől északnyugati irányba lévő sűrűn lakott rész zajterhelése gyakorlatilag megszűnik. Palkovics László innovációs miniszter elmondta, hogy szeptembertől járatonként akár ezer eurós zajterhelési díjat kell fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelynek gépei éjfél és hajnal 5 között szállnak le a repülőtéren.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedése legalább két százalékponttal meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály úgy vélte: számos hibás döntés okozza azt, hogy Európa nem tud élni az adottságaival, pedig azok lehetővé tennék a mostaninál jobb gazdasági teljesítmény elérését.

Eladja részesedését a magyar biztonsági földgáztárolóból az állam. A Gazdasági Veresenyhivatal honlapján megjelent, hogy a kisebbségi tulajdonos Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség megvásárolja az állami Magyar Fejlesztési Banktól tulajdonrészét. A tervezett vételár 19,9 milliárd forint. A lépéssel a stratégiai gázkészleteket is tároló cég irányítása az államtól átkerül a hazai energiacégek tulajdonolta szövetséghez.

Maróth Miklós akadémikus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnöke. A hálózatba kerülnek szeptembertől a Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztott kutatóintézetek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint Lovász László MTA-elnök és Palkovics László miniszter konszenzusos javaslata alapján az akadémikust öt évre nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A liget projekt beruházásainak megtérülését nemzetgazdasági szinten kell nézni, a létrejövő intézményeknél ez nem elsődleges szempont - jelentette ki a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az a cél, hogy minél nagyobb tömegek számára legyenek elérhetőek ezek az épületek. A megtérülést a turizmus növekedése biztosíthatja, ha sikerül olyan programokat kínálni, amelyek több, visszatérő vendéget vonzanak.

Magyarországra is átnyúlik az afrikai sertéspestis miatt felállított védő- és megfigyelési körzet. A szlovák hatóságok Tőketerebes járásban jelentették a vírust, így Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részén van érvényben intézkedés.

Az Egyesült Királyságban újabb forrásokat hagyott jóvá a rendezetlen uniós kilépésre a kormány. Az újabb több mint 2 milliárd fontból a korábban bejelentett kétszeresével, ezer fővel növelik a határőrség létszámát, a vámellenőrzés várható visszaállítása miatt fejlesztik a kikötők közlekedési infrastruktúráját.

Újabb 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura az amerikai elnök. A vámok szeptember elsejétől lépnek életbe. A vámtarifák a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól függetlenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×