eur:
394.82
usd:
370.86
bux:
66434.58
2024. április 16. kedd Csongor

Megbízta a kormányalakítással Boris Johnsont, a Konzervatív Párt új elnökét II. Erzsébet királynő - a nap hírei

Két intézkedés is hatályba lépett a májusban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Kihirdették a felvételi ponthatárokat az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló szakjaira.

Megbízta a kormányalakítással Boris Johnsont, a Konzervatív Párt új elnökét II. Erzsébet királynő, miután elfogadta Theresa May lemondását. Első beszédében Boris Johnson új, jobb megállapodást ígért az Európai Unióval és megerősítette: a határidőig, október 31-éig az ország kilép az unióból. Bejelentése arra utal, hogy a londoni kormány nem fog újabb haladékot kérni a közösségtől. Közben teljesen átalakul a brit kormány, miután Boris Johnson az eddigi kabinet gyakorlatilag összes magas rangú tagját menesztette. Számos más vezető kormánytisztviselő önszántából távozott posztjáról. (A távozó és érkező politikusokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.)

A májusban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részeként két intézkedés is hatályba lépett szerdán. A pénzügyminiszter jelezte: az adóelőleg-feltöltés eltörlésével tovább egyszerűsödik a vállalkozások adóadminisztrációja, a fejlesztési adókedvezmény kibővítésével pedig még több beruházás valósulhat meg Magyarországon. Varga Mihály hozzátette: a kormány azért indította a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság eredményeit a lassuló európai gazdaságban is megőrizze.

Megjelent a négygyerekes nők személyi jövedelemadó-mentességéről szóló törvénymódosítás a Magyar Közlönyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a kedvezmény mintegy 40 ezer anyát érinthet évente. Szintén 2020-tól lép életbe a nagyszülői gyed, amelyet azok a nagyszülők igényelhetnek, akik még nem mentek nyugdíjba, ha a dolgozó szülők helyett vállalják, hogy az unokákat ők gondozzák.

A szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti a legnagyobb kihívást a közép- és kelet-európai magánvállalkozások számára. A PwC tanácsadócég csak a magánvállalkozásoknál 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket. Ez az összeg több, mint Magyarország, Horvátország és Szlovákia együttes GDP-je. A megkérdezett 600 vállalat negyede szerint a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5 százalékos bevételkieséssel jár.

Átadták az M3-as autópálya új csomópontját és a hozzá kapcsolódó összekötő utat Fót és Mogyoród térségében. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az InfoRádiónak elmondta: az 5 milliárd forintból megvalósult beruházás javítja a Hungaroring elérhetőségét, amelynek 2026-ig van engedélye Formula-1-es futamok rendezésére, a kormány célja pedig az, hogy ez még tovább meglegyen.

Gyorsabb közlekedést tesz lehetővé a H5-ös HÉV metróüzemre alakítása, vagyis föld alá süllyesztése - mondta a 3. kerület polgármestere. Bús Balázs az InfoRádiónak kiemelte: a szentendrei HÉV felújításának célja, hogy a szintbeli kereszteződésekben könnyebb legyen az autós közlekedés. A Fővárosi Közgyűlés támogatja az elképzelést és azt is, hogy ezt a vonalat szeptembertől metróként vegye figyelembe.

Kihirdették a felvételi ponthatárokat az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló szakjaira. Az elmúlt évhez képest 3 ezerrel több, összesen 78 900 diákot vettek fel az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló szakjaira a most kihirdetett felvételi ponthatárok alapján. A felsőoktatásba több mint 112 ezren jelentkeztek. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy állami ösztöndíjjal mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább. Az ELTÉ-re rekordszámú új hallgatót várnak, az elmúlt évihez képest több mint 400-zal több, 10 ezer 170 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben. A Semmelweis Egyetemre a tavalyinál csaknem félszázzal több, összesen 2119 hallgató nyert felvételt. A Budapesti Corvinus Egyetemre csaknem három és fél ezer új hallgatót várnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a kiemelkedően magas átlagpontszámok mellett 4774 új hallgatót vesz fel. A ponthatárokat a felvi.hu oldalon tették közzé.

Költségvetési szabálytalanságokat tárt fel az Országos Kardiológiai Intézet és a váci kórház ellenőrzésekor az Állami Számvevőszék. A testület k a 2015-2017 közötti időszakot vizsgálta és megállapította, hogy a két intézmény belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodásuk sem volt szabályszerű. Továbbá a kórházak vezetői nem építették ki a korrupciós helyzetek megelőzését.

Minden második üzletben, szórakozóhelyen találtak szabálytalanságot az ellenőrök a 6. és a 7. kerületi bulinegyedben. Még mindig gyakori a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása vagy a gyengébb minőségű italok áttöltése prémium kategóriás üvegbe. A NAV munkatársai több mint 10 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalanságon ért cégekre, 15 millió forintos tartozás miatt pedig eszközöket és készpénzt is lefoglaltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×