eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ÁSZ nem lát költségvetési kockázatot - a nap hírei

Az osztrák fejlettség megközelítését nevezte a magyar gazdaság céljának a következő évtizedben a nemzeti bank igazgatója. Tovább nőtt a tartósan betöltetlen alapellátási orvosi körzetek száma. A zöld- és a radikális baloldali EP-frakció sem támogatja, hogy Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei július 11-én.

Az osztrák fejlettség megközelítését nevezte a magyar gazdaság céljának a következő évtizedben a nemzeti bank igazgatója. Baksay Gergely egy szakmai fórumon azt hangoztatta, hogy a tartós gazdasági növekedést a termelési hatékonyság javítása, és a foglalkoztatottság bővülése, új munkavállalói csoportok alkalmazása alapozhatja meg. Várakozása szerint a demográfiai folyamatok miatt 10 éven belül félmillióval csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

Az Állami Számvevőszék nem azonosított olyan kockázatot, amely hatással lenne a jövő évi költségvetési törvényjavaslat pénteki parlamenti zárószavazására. A szervezet elemzése szerint tavaly rendkívül kedvezőek voltak a gazdasági folyamatok, és ez 2019 első félévében is folytatódott. Az ÁSZ úgy értékelte, hogy a 2019-es költségvetési hiánycél és az államadósság-szabály teljesülése nincs veszélyben.

Új módszerrel vadászik az útdíjat meg nem fizető kamionosokra a hatóság. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az eddig használt kitereléssel egy időben a rendőrökkel közösen vizsgálják az autópályáról lehajtó járműveket, és azonnal büntetik a nemfizetőket. Hangsúlyozta: az újabb módszerekre azért van szükség, mert egyre gyakoribb a jogosulatlan úthasználat, főképpen a külföldiek esetében.

Tovább nőtt a tartósan betöltetlen alapellátási körzetek száma az országban. Az Állami Egyészségügyi Ellátó Központ adatai szerint jelenleg 445 háziorvosi és több mint 240 fogorvosi praxis áll üresen. Tartósan betöltetlen körzetnek az a praxis számít, ahol az ellátást több mint 6 hónapig nem tudják megoldani. A legtöbb üres fogorvosi praxis Budapesten van.

Megjelent a Magyar Közlönyben a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia Alapítvány létrehozásáról szóló kormányhatározat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak elmondta: az együttműködésben 20 állam vesz részt: mások mellett az összes balkáni ország, a balti államok, Lengyelország, Grúzia és Kazahsztán is, az intézmény központja Budapesten lesz.

A honvédelmi fejlesztési program középpontjában az ember, a katona áll - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor kiemelte: a haderő korszerűsítése nem pusztán a fegyverek, eszközök modernizálásáról szól, hanem mindennél fontosabb, hogy a leendő dolgozóknak, a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonáknak vonzó életpályát, kiszámíthatóságot biztosítsanak.

Magyarország több szinten is segít Grúziának, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val - jelentette ki a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter Batumiban elmondta: az európai integrációs folyamatok támogatása érdekében szeptembertől egy magyar diplomata Tbilisziben, a grúz külügyminisztériumban fog dolgozni.

Első fokon 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Szolnoki Járásbíróság azt a fiatalembert, aki két éve feltörte a Magyar Telekom informatikai rendszerét.A hacker 2017 tavaszán fedezett fel egy komoly biztonsági rést a távközlési szolgáltató szerverein. A Telekom elismerte, hogy a fiatalember ügyféladatokat nem lopott el.

Új innovációs és technológiai stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság a 2021 és 27 közötti időszakra. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos elmondta: a megalakuló Európai Innovációs és Technológiai Intézet meg fogja erősíteni a tudományos és innovációs társulások hálózatait.

A zöld- és a radikális baloldali európai parlamenti frakció sem támogatja a jövő heti szavazáson, hogy Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke. A két képviselőcsoport azután közölte ezt, hogy egyeztetett a politikussal.

Egyebek között a délkelet-ukrajnai rendezésről tárgyalt telefonon egymással az orosz és az ukrán elnök.A megbeszélést az ukrán fél kezdeményezte. Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij megállapodott a konfliktus rendezéséről és a fogolycseréről szóló közös munka folytatásáról.

Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban 2050-re egy új svájci modellszámítás alapján. Az eredmények szerint Stockholm klímája olyan lesz, mint Budapesté, a magyar fővárosé pedig Szkopje jelenlegi klímájára hasonlít majd. A tanulmány alapján az európai nagyvárosokban nyáron átlagosan 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal lesz melegebb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×