eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Interneten és telefonon is lehet tájékozódni a hétfőn életbe lépett családtámogatási lehetőségekről - a nap hírei

Becsei András eddigi alelnököt választotta a Magyar Bankszövetség új elnökének a szervezet rendkívüli ülése. Az újabb sikertelen egyeztetés miatt kedden folytatódik az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben.

Interneten és telefonon is kaphatnak részletes tájékoztatást a mától életbe lépett családtámogatási lehetőségekről az érintettek - közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a család.hu oldalon nem csak az új, hanem valamennyi lehetőségről informálódhatnak. A 1818-as számon pedig képzett operátorok segítenek az érdeklődőknek. Az államtitkár megerősítette, hogy már lehet igényelni a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

Átlépte az ezer milliárd forintot a Magyar Állampapír Plusz állománya - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook-oldalán azt mondta: az új lakossági állampapír a vártnál népszerűbb és eredményesebb. Hangsúlyozta, hogy a papír egyszerű, átlátható termék, kiemelkedően magas hozamot ad, könnyen elérhető, az évente növekvő kamatozás rövid és hosszú távon is kiemelkedő befektetést kínál, kamatadót sem kell utána fizetni.

Elindult a Budapesti Értéktőzsde új kötvénypiaca. A BÉT az Xbond-ot a kötvénykibocsátást tervező vállalatok számára hozta létre a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjához kapcsolódóan. Az új piac a professzionális kötvényvásárlókat célozza meg. Lakossági befektetők részvételére elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül lesz majd lehetőség.

Becsei András eddigi alelnököt választotta a Magyar Bankszövetség új elnökének a szervezet rendkívüli ülése. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Lakás-takarékpénztár vezérigazgatója a szövetség korábbi elnökét, Patai Mihályt váltja a poszton, akit áprilisban a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé neveztek ki. A megüresedett alelnöki pozícióra Jelasity Radován eddigi elnökségi tagot, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatóját választották meg. Az InfoRádió Aréna című műsorának kedd esti vendége 6 órától Becsei András, a Bankszövetség új elnöke lesz.

Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a francia termelők tulajdonában álló Limagrain-től vásárolta meg. A magyar állam képviseletében tárgyaló Lázár János kiemelte, az üzem visszavásárlásával nemzetstratégiai célok megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása.

Rekordmeleg volt a június Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1901 óta vezetett mérések alapján 2019 júniusa a legmelegebb lett 22,66 fokos átlaggal. A 2003-as júniusi átlagot 0,3 fokkal múlja felül az idei. Az előrejelzés szerint kedden még országszerte hőség várható, majd zivatarokkal érkezik egy hidegfront, amelynek hatására pár fokkal mérséklődik a meleg.

Minden vizsgált napszemüveg UV-szűrése megfelelt az előírásoknak a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen. 16 felnőtt és 4 gyermek napszemüveg fényáteresztését vizsgálták. A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül kettőnél fordult elő, hogy a gyártók az UV-védelem szempontjából más kategóriába sorolták a termékeket, mint ahová a mérések alapján azok valójában tartoztak. Ezeket a hatóság kivonta a forgalomból, mert túl sötétek voltak.

Fogyasztóvédelmi vizsgálat indul a Wizz Air és a Kartago Tours utastájékoztatási gyakorlata ügyében. A Wizz Air június 25-i London-Budapest járatán utazók több mint 24 órás késéssel indulhattak csak útnak, június 30-án pedig a Marosvásárhely-Budapest járaton megtévesztő volt az utastájékoztatás. Emellett vizsgálat indul a Kartago Tours által szervezett tunéziai utazásokkal kapcsolatban, 144 utas 16 és 26 órás reptéri várakozás után indulhatott csak útnak.

Kedden 11 órakor folytatódik az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, miután hétfőn napközben felfüggesztették a tanácskozást, mert továbbra sincs egyetértés a bizottsági elnöki jelöltről. Diplomáciai körökből származó információk szerint továbbra is a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans a legesélyesebb az Európai Bizottság elnöki tisztére. Közben Orbán Viktor miniszterelnök megismételte: a V4-ek továbbra elutasítják Frans Timmermanst, mert megosztottságot hozna be az Európai Unióba.

Zavargásokba torkollott a kiadatási törvény módosítása elleni tüntetéssorozat Hongkongban. Tiltakozók egy csoportja rövid időre betört a helyi törvényhozás épületébe, végül a rendfenntartók könnygázzal zavarták ki őket. A különleges státuszú területen éppen hétfőn volt annak évfordulója, hogy Hongkong 1997-ben visszakerült Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól. A tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong a többi között Kínának és Tajvannak is kiadhasson gyanúsítottakat. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking politikai menekültek ellen használná fel a lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×