eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nem lesz kérdés, hogy menjen vagy maradjon a gyerek

Szakmai baklövésnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke azt, hogy hat éves kor után minden gyermeknek kötelező lenne iskolába mennie.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az óvodapedagógus állapítja meg, mikor iskolaérett egy gyerek. A köznevelésről szóló törvény módosítási javaslatában azonban most az olvasható, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke szerint ez szakmailag rossz döntés lenne.

"A gyermekek nem egyformák, és egyéni elbírálás alá esik, hogy kinek lenne jobb, hogy hat éves kora után menjen, s kinek az, hogy egy évet még óvodában töltsön. Tehát

szakmai baklövés lenne, hogyha mindenkit egységesítenénk"

– véli Verba Attiláné.

A tervezet szerint a szülő az iskolakezdés évében január 15-éig nyújthat be kérelmet arról, hogy a gyermek további egy évet az óvodában tölthessen. Erről a felmentést engedélyező szerv dönt. Ha az óvodás mégis erre éretlenül kerül iskolába, az a későbbi előremenetelére is rossz hatással van – hívta fel a figyelmet Verba Attiláné.

"Egy csomó kudarc érheti ott a gyereket.

Akár, hogy fáradékony, akár, hogy egy részképességben le van maradva, nem teljesen érti, hogy miről van szó. A feladattudata esetlegesen nem olyan. Tehát, ha valaki ezekben a dolgokban még éretlenebb a társainál, akkor hatalmas különbségekkel indul is már eleve, és ez az iskolába járás folyamán, ez a szakadék még csak nő" – magyarázta a PSZ munkatársa.

A tervezet módosítaná a kötelező óvodáztatást is, például

közigazgatási perben dőlne el,

hogy valaki otthon marad-e egy plusz évet gyermekével.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb az óvodapedagógus-hiány. "A statisztikák szerint az elkövetkezendő 5 évben a most pályán lévő, aktív óvodapedagógusok egyharmada fog elmenni nyugdíjba, itt aztán egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs annyi utánpótlás, amennyi kellene" – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádió megkeresésére azt írta, hogy 2010 óta 1200-zal több a szakember, és a nyári szünetben gyakoribbak az álláshirdetések. A tárca cáfolta azt az értesülést, hogy visszahoznák a középfokú óvodapedagógus-képzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×