eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy férfi leadja szavazatát a baloldali pártok főpolgármester-jelölti előválasztásán a XXI. kerületi Görgey Artúr téren 2019. január 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Előválasztás: 50 ezer embert várnak, 100 ezerben reménykednek

Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga indul el az ellenzéki előválasztáson, amelyen Tarlós István budapesti főpolgármester legesélyesebb kihívóját akarják megtalálni. A voksolás csütörtökön kezdődik. A szervezők legalább 50 ezer embert várnak rá, de 100 ezer résztvevőben reménykednek.

Kétezer érvényes aláírást kellett összegyűjtenie annak, aki indulni akart az előválasztáson – mondta az InfoRádióban a voksolást szervező Civil Választási Bizottság elnöke. Sorsolással döntötték el, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon – tájékoztatott Magyar György.

"Első helyen Karácsony Gergely, második helyen a Momentum jelöltje és a harmadik helyen pedig Kálmán Olga fog szerepelni a szavazólistán, amire az emberek online és offline is szavazhatnak egészen június 26-ig, a déli óráig, amikor is zárulnak az urnák, a szavazósátrak és elkezdődik a számlálás" – ismertette.

Azok szavazhatnak az előválasztáson, akik Budapesten laknak. A szervezők 50 ezer résztvevőtől már érvényesnek tekintik az akciót, de Magyar György szerint 100 ezren is lehetnek.

"Az online szavazáshoz előzetes regisztrációra van szükség. A jelenléteshez pedig csak el kell menni valamelyik sátorba. Budapest 15 nagyon fontos csomópontján vannak ezek felállítva, majd csütörtöktől kezdődően reggel 10 órától este 8 óráig tartanak nyitva.

Az utolsó nap, tehát június 26-án reggel 8 órakor kezdenek és 12 órakor zárnak.

Aki elmegy személyesen szavazni, vigye magával valamelyik arcképest igazolványát és a lakcímkártyáját. Az ottani választási bizottságok ellenőrzik a budapesti létességet, a szavazásra jogosultságot, és kiszűrik, ha már valaki máshol leadta volna a szavazatát és/vagy már online szavazott volna" – hívta fel a figyelmet.

A Civil Választási Bizottság elnöke

Puzsér Róbertet és Sermer Ádámot nem tekinti igazi ellenzékinek,

mert ők nem vesznek részt az előválasztáson. "Ha igazi ellenzéki lenne, akkor vette volna a bátorságot, és nem különféle feltételeket gyártott volna, eljött volna az előválasztásra" – jegyezte meg.

Ez egy ellenzéki előválasztás. A jelöltekkel értéknyilatkozatot töltenek ki, amelyben kinyilvánítják, hogy le akarják váltani Tarlós István fideszes főpolgármestert, és aki veszít, az beáll a nyertes mögé – hangsúlyozta Magyar György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×