eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Valószínűleg az ünnepek után kezdődhet meg a múlt szerdán elsüllyedt sétahajó kiemelése - a nap hírei

Kegyeletsértőnek és erkölcstelennek nevezte az úzvölgyi magyar katonatemetőben történteket az államfő. Az összefogás fontosságát hangsúlyozta csíksomlyói miséjében a temesvári megyéspüspök.

Valószínűleg az ünnepek után kezdődhet meg a múlt szerdán elsüllyedt sétahajó kiemelése - közölte a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője. Jasenszky Nándor elmondta: a búvárok vasárnap próbálják átfűzni a hajótest alatt azt a négy hevedert, amellyel az úszódaru kiemelheti a Hableány roncsát. Közben a rendőrség és a társszervezetek tovább kutatnak az áldozatok után a Duna Margit hídi szakaszától az országhatárig. Eddig 19 holttest került elő, 9 embert még keresnek.

Jövőre minden eddiginél több pénz jut a biztonságra - jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Németh Szilárd kiemelte: a büdzsé fókuszában a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióterv áll. Hangsúlyozta: a gazdaság és családok további növekedésének alapja a biztonság, ezért a 616 milliárd forintos forrásból folytatódik a honvédelmi és haderőfejlesztési program, emellett a honvédelmi ágazatban is lesz béremelés 2020-ban.

A köztársasági elnök szerint az úzvölgyi magyar katonatemetőben történtek kegyeletet, törvényt és nemzetközi megállapodást sértettek, emellett mélységesen erkölcstelenek voltak. Áder János Csíksomlyón, a pünkösdi mise után arra hívta fel a figyelmet, hogy a temetőben kialakított román parcella keresztjeinek egy része magyar katonák földi maradványai fölé került. Hangsúlyozta: a román hatóságok is törvénysértőnek találták a temető átalakítását, amely egy román-magyar megállapodást is sért. Előzőleg a román kormányfő azt javasolta, hogy az úzvölgyi katonatemető kerüljön a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe. Korábban a magyar kormány tiltakozott amiatt, hogy csütörtökön román szélsőségesek feldúlták a sírkertet.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a csíksomlyói pünkösdi búcsún mondott prédikációjában a temesvári megyéspüspök. Pál József Csaba - Szent II. János Pál pápa szavait idézve - hangsúlyozta: a közösség lelkülete az a képesség, hogy a jót lássuk meg a másikban. A püspök az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban kialakult konfliktusról úgy vélte: itt nem két nép áll egymással szemben, hanem egy meggondolatlan vagy rossz szándékú intézkedés korbácsolta fel az indulatokat.

A nagyvárosokban élő szegények, rászorulók megsegítésére szólított fel Ferenc pápa a pünkösdi virrasztáson mondott beszédében. A katolikus egyházfő vezette vigílián hagyományosan a római egyházmegyében szolgáló papok és az olasz főváros plébániáinak hívei vettek részt, összesen mintegy ötvenezren. Vasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter téren mutatja be a pünkösdi nagymisét.

Visszaemelte Horvátországot a befektetésre ajánlott államadós-besorolási kategóriába a Fitch Ratings. A hitelminősítő a folyamatosan javuló költségvetési teljesítménnyel indokolta a lépést. A Fitch az új horvát államadós-osztályzaton is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.

Megállapodott a migráció megfékezéséről az Egyesült Államok és Mexikó, ezért a kilátásba helyezett vámok bevezetését Washington felfüggeszti - jelentette be amerikai elnök. A Washingtonban tárgyaló mexikói külügyminiszter megerősítette Donald Trump bejelentését. A megállapodás értelmében Mexikó vállalja, hogy beveti a nemzeti gárdát, különös tekintettel az ország déli határára, és a mexikói kormány lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat.

A tengerjáró hajók behajtása ellen tüntettek Velencében. A természetvédőkből, velencei lakosokból és turistákból álló hatezer fős tömeg amiatt is tiltakozott, hogy egy hete egy csaknem 300 méter hosszú tengerjáró nekihajtott egy kisebb turistahajónak. A balesetben négy külföldi turista megsérült.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×