eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: a magyarok ismét bizalmat szavaztak a kormánypártoknak - a nap hírei

A kormányfő szerint az európai parlamenti választáson a szavazók a magyar érdekek képviseletét kérték az EP-képviselőktől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Tanács joga jelölni új vezetőt a brüsszeli bizottság élére. Romániában börtönbe került a kormányzó Szociáldemokrata Párt korrupció miatt elítélt elnöke. A nap legfontosabb hírei május 26-án.

A kormányfő szerint az európai parlamenti választáson a szavazók azt kérték, hogy az EP-képviselők a magyarok érdekeit képviseljék Brüsszelben, ne pedig Brüsszel érdekeit Magyarországon. Orbán Viktor a parlamentben napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: a magyarok ismét bizalmat szavaztak a kormánypártoknak és a kabinetnek.

Sikertelennek nevezte a miniszterelnök szövetségi politikáját több ellenzéki párt vezetője a parlamentben, napirend előtt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta: a nemzetek Európája képviselői legfeljebb 15-20 százalékra számíthatnak az Európai parlamentben. Gyöngyösi Márton a Jobbik részéről úgy vélte: Orbán Viktor nem tudja a magyar érdekeket képviselni Európában. Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint esélyt ad az októberi önkormányzati választásokra az, hogy a Fidesz nem tudott kétharmados győzelmet aratni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az Európai Parlament, hanem az Európai Tanács joga jelölni új vezetőt a brüsszeli bizottság élére. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: a csúcsjelöltek közül Magyarország egyiket sem tudná támogatni. A tárcavezető hozzátette: a korábbi nyilatkozatok ellenére Orbán Viktor mégsem áll elő saját javaslattal az Európai Bizottság elnöki posztjára az uniós állam és kormányfők keddi tanácskozásán.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett – jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel hozzátette: megkezdődött az egyeztetés, hogy a kormány miként járjon el az európai parlamenti választás után következő tisztújításban, de elsőre nem állapodtak meg arról, hogy a kabinet kit támogasson az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Annegret Kramp-Karrenbauer a Kereszténydemokrata Unió elnöke azt közölte: pártja támogatja, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Romániában börtönbe került a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke. Liviu Dragneát hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság, mivel korábban már volt egy korrupcióért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése.

Megvonta a bizalmat az osztrák kormánytól a bécsi parlament.Ausztriában azután alakult ki kormányválság, hogy lemondott a korrupciós botrányba keveredett alkancellár. Az osztrák államfőnek most kancellárt kell kineveznie egy olyan kormány megalakítására, amely képes a törvényhozást maga mögé állítva elvezetni az országot a szeptemberre várható parlamenti választásig.

Megkezdte a Richter- és a Mol-részvények átadását a Corvinus Egyetemet fenntartó alapítványnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint az alapítvány bizalmi vagyonkezelésbe kapja az államtól a két stratégiai vállalat 10-10 százaléknyi tulajdonrészét.

Dél-Koreával közös kutatási alapot hozhat létre Magyarország - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László egy okosvárosokról szóló nemzetközi konferencia alkalmából az InfoRádióban elmondta: nyár végéig dolgozhatják ki és írhatják alá a kutatási alap létrehozásáról szóló dokumentumokat.

Újabb, jelentős mennyiségű csapadékra számítanak a magyarországi folyók vízgyűjtő területein a szakemberek. Az országban jelenleg 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Megkezdték a Balaton vízeresztését a Sió-zsilipen a vízügyi szakemberek. A következő 72 órában jelentős mennyiségű, 20-25 milliméternyi csapadékot várnak a tó vízgyűjtő területére. A vízeresztés célja annak megelőzése, hogy a vízszint tovább emelkedjen.

Veszélyesen magas az antibiotikum-szennyezettség szintje a világ legismertebb folyóiban. Európán belül a Duna volt a legszennyezettebb a University of York kutatócsoportja által elvégzett mérések szerint. A folyam ausztriai szakaszán vett mintákban 7 antibiotikumot mutattak ki. A gyógyszerek általában emberi és állati hulladékokból, szennyvíztisztító telepekről és gyógyszergyártó létesítményekből kerülnek a talajba, illetve a vízbe.

Hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette a WHO a kiégést. Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint a „burnout” egy olyan szindróma, amelyet krónikus munkahelyi stressz okoz és amit nem kezelnek megfelelően.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×