INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

árvíz

vízügy

siklós gabriella

ovf

A Tisza-tó Abádszalóknál 2015. december 6-án. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint befejeződött a tó végleges téli vízszintjének beállítása, amely a Kisköre-felső vízmércénél 620 centiméter. A nyári 725 centiméteres vízállás tartása a téli időszakban árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelentene.

Árvíz: helyzet van a Tiszán és a Dunán is

Infostart / InfoRádió

A következő napokban a vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz a magyarországi folyókon, de rendkívüli helyzetre nem számít a vízügy. Viszont van, ahol már másodfokú a készültség.

A napokban leesett, jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám a Dunán Nagybajcsnál - másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással - tájékoztatta még csütörtök délután az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

"A mostani előrejelzések szerint Budapesten szombat éjjel várható a tetőzés, úgy néz ki, nem kell elrendelni az elsőfokú védelmi szintet, és a rakpartokat sem kell lezárni."

Elmondta azt is, a Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt három napon területi átlagban is igen jelentős csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén.

"A most következő néhány napon is folytatódhat a csapadékos időjárás, de itt már csak kisebb mennyiségű csapadékra lehet számítani".

Hozzátette, a Tiszán is tetőzésre számít a vízügy a következő napokban, de semmi rendkívüli helyzet nincs, de több métert emelkedik a Tisza vízszintje, a felső területeken Tiszakesziig lehet készültségre számítani, és kisebb mellékfolyókon is megnő a vízszint, ilyenek a Szamos, a Kraszna, a Bodrog és a Túr.

Tisza- és Duna-ár: helyzet van

Péntek délelőtt a Vízügy.hu-n közzétett interaktív térképen viszont már az látszik, 29 centiméterrel már a másodfokú készültséget is meghaladja a vízszint (429 cm) a Túron, a Tisza felső folyásánál pedig az első- és a másodfok között jár a vízmagasság Tiszabecsnél, Tivadarnál és Vásárosnaménynál is.

A dunai adatokból kiderül, Doborgaznál, Nagybajcsnál és Gönyűnél már elsőfokú a készültség.

Másutt nincs "helyzet".

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Vízállás - vízügyi szóvivő
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018