eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vádemelés a volt rendőrtiszt ellen

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda volt tisztje és két társa ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult titkos nyomozásban arra merült fel adat, hogy a magánnyomozói tevékenységet folytató két vádlott rendszeres kapcsolatot tartott fenn a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda állományában szolgálatot teljesítő rendőrtiszttel - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirati tényállás szerint a magánnyomozók a tevékenységükhöz szükséges nyilvántartási adatok megszerzése érdekében arra kérték az adatbázisokhoz szolgálati helyzeténél fogva hozzáférő rendőrtisztet, hogy

végezzen lekérdezést a nyilvántartási rendszerekben és annak eredményéről tájékoztassa őket.

A magánnyomozók ügyfeleik érdekében meghatározott személy vagy tárgy felkutatása, figyelése tárgyában jártak el, és a volt rendőr segítségével érvényes jogalap nélkül, soron kívűl jutottak hozzá személyi-, lakcím- és gépkocsi adatokhoz, – amelyekről tájékoztatták megbízóikat – anélkül, hogy az adatok nyilvántartásból történő lekéréséért szolgáltatási díjat fizettek volna.

A vádirat szerint a magánnyomozók a jogellenesen megszerzett nyilvántartási adatok felhasználásával teljesített közel száz megbízás révén legalább 5.624.100 forint megbízási díjból származó jövedelemre tettek szert.

A volt rendőr bűnösségére kiterjedő beismerő vallomást tett, egyik társa részben ismerte csak el a bűncselekmények elkövetését, míg a harmadik vádlott megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság ítélje a volt rendőrt 1 év, társait 8 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá a két magánnyomozót 3.315.000 forint pénzbüntetésre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×