INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

rendőrség

nyomozó

magánnyomozó

ügyészség

vádemelés

Vádemelés a volt rendőrtiszt ellen

Infostart

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda volt tisztje és két társa ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult titkos nyomozásban arra merült fel adat, hogy a magánnyomozói tevékenységet folytató két vádlott rendszeres kapcsolatot tartott fenn a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda állományában szolgálatot teljesítő rendőrtiszttel - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirati tényállás szerint a magánnyomozók a tevékenységükhöz szükséges nyilvántartási adatok megszerzése érdekében arra kérték az adatbázisokhoz szolgálati helyzeténél fogva hozzáférő rendőrtisztet, hogy

végezzen lekérdezést a nyilvántartási rendszerekben és annak eredményéről tájékoztassa őket.

A magánnyomozók ügyfeleik érdekében meghatározott személy vagy tárgy felkutatása, figyelése tárgyában jártak el, és a volt rendőr segítségével érvényes jogalap nélkül, soron kívűl jutottak hozzá személyi-, lakcím- és gépkocsi adatokhoz, – amelyekről tájékoztatták megbízóikat – anélkül, hogy az adatok nyilvántartásból történő lekéréséért szolgáltatási díjat fizettek volna.

A vádirat szerint a magánnyomozók a jogellenesen megszerzett nyilvántartási adatok felhasználásával teljesített közel száz megbízás révén legalább 5.624.100 forint megbízási díjból származó jövedelemre tettek szert.

A volt rendőr bűnösségére kiterjedő beismerő vallomást tett, egyik társa részben ismerte csak el a bűncselekmények elkövetését, míg a harmadik vádlott megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság ítélje a volt rendőrt 1 év, társait 8 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá a két magánnyomozót 3.315.000 forint pénzbüntetésre.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018