eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter és Lovász László, az MTA elnöke (b-j) az Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MTA dísztermében 2019. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Palkovics László: júniusban módosulhat az akadémiai törvény

A kutatóintézeti hálózat működését az MTA szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánjuk megoldani - mondta az innovációs és technológiai miniszter abban az interjúban, amely éppen a Magyar Tudományos Akadémia hétfőn kezdődő közgyűlésének napján jelent meg a Magyar Hírlapban.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgyűlése ma dönt a kutatóhálózat átszervezésére tett javaslatokról. A kérdésben még több pontban vita van az akadémia elnöksége és az ITM között.

Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, ha az MTA közgyűlése ma úgy dönt, hogy nem fogadja el az innovációs tárca javaslatait a kutatóintézet-hálózat kiszervezésére vonatkozóan, a helyzetet a kormánynak kell megoldani.

Szerinte még júniusban elfogadhatja az Országgyűlés az ehhez szükséges jogszabály-módosítást.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy azt a bizonytalanságot, amely a kormány szándéka ellenére már egy fél éve tart, minél előbb szüntessék meg.

A miniszter úgy fogalmazott, "elég hosszú ideje folyik a munka, és ugyan maradtak még nyitott kérdések, a lényegi szempontot a kormány egyértelművé tette: a kutatóintézet-hálózat működését az Akadémia szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánja megoldani. Ennek egyetlen egyszerű oka van: legitim igény, hogy a hálózatot finanszírozó közösség – az adófizetők, a választók által megválasztott kormány vagy éppen az ipar – lássa, hogy mi történik a forrásokkal. Nincs ez másként Németországban vagy az Egyesült Államokban sem. A cél tehát az, hogy egy másfajta kontroll alatt működjön a hálózat, ami azonban nem azt jelenti, hogy az Akadémiának ebben ne lenne szerepe a továbbiakban. Azt illetően, hogy a közgyűlés ezt meg is szavazza, nem vagyok optimista" - fogalmazott a miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű, a cél az, hogy Magyarország európai szinten is élenjáró kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a jövőben.

Az MTA dolgozóiból alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) bejelentette, "a kutatóhálózatról szóló vita ideje alatt az Akadémia székháza előtt felsorakozva demonstrálnak ezzel kifejezve azt a szándékot, hogy "munkájukat továbbra is az MTA égisze alatt kívánják folytatni".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×