eur:
394.24
usd:
369.86
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Duna budafoki szakaszán kiemelt két világháborús bomba egyike a hatástalanítás után a honvédség AM-31-es tűzszerész hadihajójának fedélzetén a XXII. kerületi partszakasznál 2019. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Újabb nagy kiürítések, lezárások a fővárosban, bombát hatástalanítanak, mutatjuk hol

A kispesti Bozsik Stadion újjáépítése közben került elő a világháborús szerkezet, vasárnap hatástalanítják a robbanótestet, emiatt sok változás lép életbe a környéken.

A kispesti Honvéd-stadion építkezésén talált világháborús robbanótest hatástalanítása miatt a lakók, az ott tartózkodók biztonsága érdekében kiürítik és lezárják a környéket, így számos változásra fel kell készülni a fővárosban és annak délkeleti vonzáskörzetében.

Két kerület is érintett

Korábban a XIX. kerületi önkormányzat azt közölte: a műveleti terület a Puskás Ferenc utca 1-3. lesz.

A kiürítés emellett több más XIX. kerületi utcát érint. Ezek:

  • Kassa utca,
  • Pozsony utca,
  • Feszty utca,
  • Győrffy István tér,
  • Czuczor utca,
  • Hofherr A. utca,
  • Fadrusz utca,
  • Mészáros L. utca,
  • Kócsag utca,
  • Áchim A. utca,
  • Iparos utca,
  • Sólyom köz,
  • Sas köz.

A XIX. kerületben a befogadóhely a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tornaterme lesz. A gondozásra szorulók, illetve az idősek elhelyezését a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Kertvárosi Idősek Klubja végzi.

A XVIII. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a kiürítés Pestszentlőrinc-Pestszentimrén három utcát érint:

  • a Darányi utcát,
  • a Hengersor utcát,
  • a Parázs utcát.

Az érintett övezetben lakóknak vasárnap 8:00 óráig el kell hagyniuk az ingatlanjaikat, oda visszatérni a területlezárás feloldását követően lehet. Emiatt

április 28-án 7:00 órától várhatóan 17:00 óráig, a kiürítés idejére az önkormányzat az érintett XVIII. kerületi lakosok számára befogadóhelyeket biztosít a közelben.

Ezek: a Kondor Béla Közösségi Ház lesz, míg a gondozásra szoruló, illetve idős lakosok és szükség szerint gondozóik elhelyezését a Somogyi László Szociális Szolgálat biztosítja, előzetes jelzés alapján.

További információkért ajánlják a kispest.hu és a www.bp18.hu oldalakat, valamint a www.bkk.hu, www.bkkinfo.hu és a www.mavcsoport.hu oldalak híreit.

Útlezárások, forgalomkorlátozások

A tűzszerészi munkálatok miatt a XVIII. és a XIX. kerületben, a Bozsik Stadion környékén útlezárások lesznek.

A tervek szerint reggel 7 órától lezárták a forgalom elől a Puskás Ferenc utcát, a Feszty Árpád utcát, valamint a Hofherr Albert utca, a Kassa utca, a Darányi Ignác utca és a Pozsony utca egy-egy szakaszát.

Korábban a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte:

reggel 7-től várhatóan kora délutánig a 93A, a 136E és a 236-os busz módosított útvonalon közlekedik, elkerüli a lezárt területeket.

A 93A buszjárat egyik irányban sem érinti a Kispest vasútállomás és az Iker utca közötti megállóit. Pestszentlőrinc felé a buszokra a 136E busz Margó Tivadar utcai, majd a 194M járat Vörösmarty utcai és Kondor Béla sétány nevű megállójában lehet felszállni.

A Kőbánya-Kispest felé tartó buszokra a 136E járat Barta Lajos utca, Kondor Béla sétány, Vörösmarty Mihály utca, Dembinszky utca és Margó Tivadar utca nevű megállójában lehet felszállni. A 136E és a 236-os busz útvonala kismértékben módosul, de minden menetrend szerinti megállóhelyét érinti.

A lezárással kapcsolatos részletes, naprakész információk Kispest önkormányzatának honlapján érhetők el.

A vasúton utazóknak is figyelniük kell

Korlátozásra kell számítani a lajosmizsei vasútvonalon is, a vonatközlekedés vasárnap várhatóan 9.45 és 15 óra között szünetel majd Kőbánya-Kispest és Pestszentimre között. Az S21 jelzésű vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest (85-ös busz megállója), illetve Pestszentimre és Lajosmizse között közlekednek. A Nyugati pályaudvarról a 10.18-kor, valamint a Lajosmizséről 8.41-kor induló vonat utasainak már pótlóbuszokra kell átszállniuk Kőbánya-Kispesten, illetve Pestszentimrén.

A vonatok Kőbánya-Kispestről a Nyugati pályaudvarra várhatóan 25-30 perccel, Pestszentimréről Lajosmizse felé pedig 20-25 perccel később indulnak az eredeti menetrendhez képest.

Legutóbb április 10-én a BAH-csomópontnál volt nagyobb lezárás és kiürítés világháborús bombák hatástalanítása miatt. Ezt megelőzően március 23-án volt nagyobb területzárással járó hatástalanítási művelet, akkor a Duna budafoki szakaszán emeltek ki két világháborús bombát.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×