INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

patkány

budapest

irtás

Több a patkány, mint gondolták, de nincs járványügyi kockázat

Több a patkány, mint gondolták, de nincs járványügyi kockázat

A jelenlegi patkánypopuláció nem jelent járványügyi kockázatot - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ senior szakértője. Reisinger Mátyás, az RNBH Konzorcium vezetője pedig arról beszélt, hogy bár már kidolgoztak egy intenzív patkányirtási metódust, de az erről szóló szerződést eddig nem írták alá, így egyelőre nem kezdhetik meg a munkát a fővárosban.

Sajnálatos módon a patkányok az összes világváros életéhez hozzátartoznak, hiszen könnyen találhatnak élelmet és búvóhelyet is. Azért van szükség a célzott irtószeres kezelésekre, hogy a populáció létszámát egy elfogadható szinten lehessen tartani - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ senior szakértője.

A patkányok létszáma

Nehéz megmondani, hogy Budapesten hány patkány él. A szakember elmondta: a számukra a lakossági bejelentésekből lehet következtetni, valamint objektív módszerek segítségével, a csatornaaknákba helyezett mérőkockákból - ha ezeket megrágva találják, akkor a csatornaszakaszban vannak patkányok.

"Azon adatok alapján, amelyeket a fővárosi önkormányzat osztott meg velünk, a fővárosi patkánypopuláció meghaladja a patkánymentes állapothoz rendelt mértéket".

Ideális esetben ilyenkor fel kellene mérni, lehetőleg objektív módszereket alkalmazva, hogy hol mennyi a patkány. Budapesten mindenhol egyformán súlyos a probléma,

a belső kerületekben rosszabb a helyzet, a külsőbbekben kisebb a gond.

"A patkányok elleni védekezés egy olyan volumenű helyzetben, mint a főváros a maga 560 négyzetkilométerével, nem lehet ötletszerű - csak akkor tudunk eredményt elérni, ha megvan a program szervezettsége, ami biztosítja az eredményességet" - mutatott rá Zöldi Viktor.

Általában közegészségügyi és gazdasági problémák miatt kell védekezni a patkányok ellen. "Ez így van most is, ugyanakkor

a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a jelenlegi patkánypopuláció nem képez olyan kiemelkedő közegészségügyi járványügyi kockázatot, amely kifejezetten ebből az indokból tenné szükségessé a beavatkozást.

Inkább preventív jelleggel kell a szervezett védekezést végrehajtani" - hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ senior szakértője.

Nincs szerződés az intenzív irtásra

Az RNBH Konzorcium 2018 júliusától vette át a patkányirtás feladatait Budapesten egy alapszerződés alapján. Reisinger Mátyás, a konzorcium vezetője az InfoRádiónak ugyanakkor kiemelte: nem teljesen az az állapot van a fővárosban, mint ami ismert volt, a patkánypopuláció ugyanis többszöröse volt az eredetileg kommunikáltnak.

Ezt a nagy számú bejelentést megpróbálták kezelni az alapszolgálat keretein belül, de látszott, hogy ez nem megy, ezért a népegészségüggyel és a főpolgármesteri hivatallal közösen kidolgoztak egy intenzív irtási metódust. Ezt mint megoldást előterjesztették a főváros felé, de

a szerződést még nem írták alá, így az intenzív irtási szakaszt még nem kezdték meg, mert nincs erre felhatalmazásuk

– fejtette ki.

Az alapszolgáltatás keretében a lakossági bejelentések mellett a veszélyeztetett objektumokat is kezelnie kell a cégnek. Reisinger Mátyás szerint ez akkor lett volna az alaphelyzet, ha az előző szolgáltató által elvégzett munka után a megfelelő szinten lett volna a patkánypopuláció, ám

mivel ennél lényegesen magasabb volt, a patkányok elszaporodása észlelhető volt - és lesz is, ha az intenzív irtás nem kezdődik el.

Egy ilyen művelet során pedig az 540 kilométeres csatornarendszer összes összefolyóját és csatornarészeit kezelnie kell a cégnek. Erre a munkára nyolc hónapot terveztek – közölte Reisinger Mátyás.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Patkányok a fővárosban - Zöldi Viktor
 
Patkányok a fővárosban - Reisinger Mátyás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018