eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vándorpatkányok (Rattus norvegicus) a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében 2013. április 25-én. A cég nyerte a főváros patkánymentesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Az Országgyűlés elé vinné a patkány-ügyet az MSZP-Párbeszéd

Kórózs Lajos az emberi erőforrások miniszterétől vár beavatkozást, de az Országgyűlés népjóléti bizottságát is összehívná.

Az MSZP-Párbeszéd kész az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülését összehívni a fővárosi patkányhelyzet kivizsgálására, amennyiben a területet felügyelő miniszter és hatóságok nem adnak megfelelő válaszokat a kérdéseikre - jelentette be Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus elmondta, azért fordult levélben Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez és a hatóságokhoz, mert tűrhetetlennek tartják, hogy áprilisig közel ötszáz patkányészlelés érkezett Budapesten. Megjegyezte, szerintük az ügyben Tarlós István főpolgármester és a főváros vezetése követett el mulasztást.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi képviselője szerint Budapesten patkányinvázió van, ami járványügyi veszélyhelyzetet jelent. Mindez szerinte úgy alakulhatott ki, hogy a főváros egy tapasztalattal nem rendelkező, alkalmatlan konzorciumot bízott meg a város patkánymentesítésére.

A Párbeszéd politikusa azonnali szerződésbontást és annak a cégnek a megbízását kezdeményezte, amelyik szerinte az előző 47 évben garantálni tudta Budapest patkánymentességét.

Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, Budapest egy középkorba visszacsúszó város arculatát veszi fel. Kijelentette, a helyzetnek egyértelmű felelősei vannak, a fővárosi lakosok pedig tájékoztatást érdemelnek, ezért fordultak a népjóléti bizottság elnökéhez.

A szocialista politikus aláhúzta, garantálni tudják, hogy egyéves intenzív "irtóhadjárattal", valamint a szemétszállítás rendezésével vissza tudják csökkenteni a patkányok számát a "Tarlós-korszak" előtti szintre.

Korábban Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy nincs járványveszély, azt pedig nem lehet elérni, hogy patkánymentes legyen egy nagyváros.

Reisinger Mátyás, a patkányirtással megbízott az RNBH Konzorcium vezetője pedig az InfoRádióban elmondta, hogy már kidolgoztak egy intenzív patkányirtási metódust, de a szerződést eddig nem írták alá, így egyelőre nem kezdhetik meg a munkát a fővárosban.

"A patkányok száma többszöröse volt a kommunikáltnál, ezért a veszélyeztetett objektumokat is kezelni kellene, az alapszolgáltatáson kívül.

Az intenzív irtás azt jelenti, hogy a csatornarendszer összes szakaszát és összefolyóját végig kezelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×