eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Ungár Péter LMP-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ungár Péter: Karácsony Gergely ultimátumot adott az ellenzéknek

Karácsony Gergely ultimátuma miatt nincsenek közös ellenzéki polgármester-jelöltek Budapesten – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, aki szerint még van esély a fővárosi kerületekben az egy-az-egy-elleni indulásra. A politikus arról is beszélt, hogy pártja az otthonápolási díjat és a szociális bértáblát is emelné.

Nem lehet egységes ellenzéki kampányt folytatni az önkormányzati választások előtt, ha van ahol összefogás és van ahol politikai karantén van – mondta Ungár Péter. Az LMP országgyűlési képviselője hozzátette: míg Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron és Pécsett a Jobbik és az LMP is része az ellenzéki együttműködésnek, addig

a fővárosban a Jobbik visszakerül a „balliberális politikai karanténbe, Budapesten az LMP-re nincs szükség”.

A fővárosban az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum már bejelentette a kerületek többségében a közös jelöltjét. Az LMP-s politikus szerint ezeknek a pártoknak el kell ismerniük, hogy nem csak ők az ellenzék szereplői. „Nem kell minket szeretni, nem kell velünk x dologban egyetérteni, nem kell Budapesten nekünk adni a többségét a jelölteknek, csak ismerjék el a mi politikai közösségünk legitimitását” – fogalmazott.

Ungár Péter szerint az MSZP-nek és szövetségeseinek az volt az álláspontja, hogy a Jobbik nem adhat kerületi polgármester-jelöltet. Ha létrejön egy olyan tárgyalás, amelyen a balliberális pártokon kívül a Jobbik, az LMP és Puzsér Róbert is részt vesz, akkor még kialakítható az egy-per-egyes felállás – tette hozzá.

A politikus szerint a kialakult helyzetről az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum által támogatott főpolgármester-jelölt tehet. Karácsony Gergely ugyanis ultimátumot adott, miszerint április 6-ig be kell jelenteni a jelölteket.

„Őszintén nem tudom, mi értelme volt, miért nem ért rá”

– fogalmazott Ungár Péter. Aki ezt nem fogadta el, árulónak volt kikiáltva – tette hozzá.

Ungár Péter szerint nagyjából a májusi európai parlamenti választásokig kellene megállapodni a közös jelöltekről. A politikus azt mondta: az LMP és a Jobbik azért támogatja Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét, mert eddig egyedüliként elmondta, hogy mit szeretne kezdeni Budapesttel. Zöld pártként egyetértenek a Sétáló Budapest koncepciójával, szerintük is „szörnyű és megváltoztatásra váró” állapot, hogy a budapestiek három évvel rövidebb ideig élnek, mint az agglomerációban lakók.

Ungár Péter szerint Puzsér Róbert őszinte volt a választókhoz, amikor azt mondta: nem ért a városvezetéshez.

Oda kell figyelni a szociális ellátórendszerre

Egyértelmű, hogy nagy a támogatottsága az otthonápolási díj emelési törekvéseknek – mondta az az LMP országgyűlési képviselője. Hozzátette: bár a kormány folyamatosan demográfiai fordulatról beszél, főleg a gyerekszületésszám növekedéséről – „ami alapvetően egy jó dolog” –, de arról nem esik szó, hogy mit lehet kezdeni egy olyan társadalommal, ahol egyre több az idős ember, akik egyre tovább élnek. Ungár Péter hangsúlyozta: természetes folyamat, hogy élete végén mindenki rosszabb egészségi állapota van.

Az Alzheimer-kór és a demencia egyre inkább népbetegséggé válik,

a Magyar Pszichiátriai Társaság szerint 2050-re minden magyar családban lesz ezekkel küzdő személy.

Az ilyen betegeket ellátó magyar intézményekbe 2-3 éves várólisták vannak – tette hozzá a politikus. Ungár Péter felhívta a figyelmet: jelenleg 58 ezer forintot kap, aki beteg családtagját otthon ápolja, szerinte ezt először 100 ezer forintra, majd a minimálbér összegére kellene emelni. „Ez nem oldja meg önmagában az idősödő társadalom és a gondoskodási válság problémáját” – figyelmeztetett, hozzátéve: intézményi férőhelyeket is kell fejleszteni, illetve elengedhetetlen a szociális szektor béremelése is.

Ungár Péter szerint az otthonápolási díj emelése nem lenne jelentős költségvetési tétel. Ez később lesz csak nagy összeg, amikor megnövekszik az idősek száma. Hangsúlyozta:

ezzel most kell foglalkozni, ugyanis most lehet letenni annak a rendszernek az alapjait, ami később segíti ellátni az idős korosztályt.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta: Magyarországon a gyógypedagógiai képzés kitörési pont lehetne. Szerinte azt a pénzt, amit arra költött az állam, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem „a világranglistán nem tudom, hanyadik legyen” ezekre a képzésekre fordították volna, a területen Magyarország lehetne a világelső.

Ungár Péter szerint a fideszes képviselők megszavazzák majd az ápolási díj emelését, és a szociális bértábla is egységesülni fog, legalább végzettségi szinten a pedagógus és egészségügyi bértáblával. Az LMP-s politikus úgy fogalmazott: ez olyan válság, amit most meg kell oldani.

A Juncker-bizottság nem politizált

Ungár Péter arról is beszélt, hogy az LMP azt tartaná jónak, ha uniós hatáskör lenne a külügy és a hadügy, valamint az ezekre vonatkozó pénzügyek, továbbá a környezetvédelem ügye. A politikus szerint ugyanis egykor, az Osztrák-Magyar Monarchiában bevált ez a szerkezet.

Az országgyűlési képviselő úgy vélte, hogy a szocialista Frans Timmermans alkalmasabb lenne bizottsági elnöknek, mint a néppárti Manfred Weber. Úgy értékelte, hogy a leköszönő Juncker-bizottsággal éppen az volt a baj, hogy nem politizált, fontos helyzeteken képtelen volt gyors, határozott álláspont kialakítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×