INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

pedagógus

tanár

nemzeti pedagóguskar

Komoly kérésekkel jelentkezett a Nemzeti Pedagóguskar

Komoly kérésekkel jelentkezett a Nemzeti Pedagóguskar

Infostart

Azonnali bérkorrekciót, jutalmazási lehetőségeket és béren kívüli juttatásokat szorgalmaz javaslatcsomagjában a Nemzeti Pedagóguskar.

A tanárok egyik legfontosabb kérése, hogy az illetményalapot az értékállóság megőrzése érdekében igazítsák a garantált bérminimumhoz. A dokumentum ezenkívül ruhapénzt, szakkönyvtámogatást, útiköltség-hozzájárulást, tanulmányi támogatást, sőt a pályakezdőknek szolgálati lakást is szóba hoz mint lehetséges motiváló erőt. A szaktárca jelezte: foglalkozik a Nemzeti Pedagóguskar által felvetett kérdésekkel, és jó néhány javaslatukat beépíthetőnek is gondolja – írta meg a Magyar Nemzet.

"Ha legalább a 2013. szeptemberi szintre akarnánk emelni a kezdő pedagógusbér és a garantált bérminimum arányát (enélkül legfeljebb részleges korrekcióról lehet beszélni), akkor a kezdő pedagógusbért 44,7 százalékkal kellene azonnal megemelni" – olvasható az anyagban, amely a pálya első tíz évében szorgalmazza a dinamikusabb emelést.

Horváth Péter elnök a lap kérdésére azt mondta, a most nyilvánosságra hozott szakmai anyagot már hónapokkal ezelőtt elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), és éppen a napokban kaptak pozitív visszajelzést, miszerint a szaktárca foglalkozik az általuk felvetett kérdésekkel, és jó néhány javaslatukat beépíthetőnek is gondolja.

A tárcánál azt közölték a lappal, hogy elkötelezettek a pedagógusok munkájának megbecsülése mellett, ezért is ők voltak az elsők, akiknek életpálya- és átfogó béremelési program indult, bérük 2013 óta átlagosan ötven százalékkal emelkedett.

A szakszervezet közölte: a PSZ honlapján elérhető, bérnyomásmérő nevű kalkulátorral minden pedagógus kiszámíthatja, mennyit keresne, ha a fizetése még mindig a (folyamatosan emelkedő) minimálbérhez lenne kötve. – Egy pedagógusgyakornok havi 51 ezerrel vihetne többet haza, ha nem változott volna a szabályozás – állapította meg.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018