eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Többen vehetik majd igénybe a házasok gyermekvállalási támogatását - a nap hírei

Tavaszra készülhet el a kormány gazdasági növekedést ösztönző programja. A férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik a házasok gyermekvállalási támogatását. Kormánybiztos felel a Budai Várnegyed kormányzati beruházásaiért áprilistól. A nap legfontosabb hírei február 18-án.

Tavaszra készülhet el a kormány gazdasági növekedést ösztönző programja - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a lakosság számára vonzó új állampapírokat hoznak forgalomba még az idén, és legkésőbb június végéig piacra kerül a nyugdíj-előtakarékossági papír is. A pénzügyminiszter tájékoztatott, hogy a miniszterelnök által ismertetett családvédelmi akcióterv idén várhatóan 40 milliárdos többletkiadást jelent költségvetésnek, jövőre pedig 150-250 milliárdot, attól függően, hogy hányan veszik igénybe a juttatásokat.

A korábban jelzettnél többen vehetik majd igénybe a házasok gyermekvállalási támogatását - közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin elmondta: a kölcsönt a férfiak, illetve az özvegyek is igényelhetik, és nem számít az sem ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük. A 18 és 40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik. Az államtitkár megerősítette, hogy ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsönt piaci kamatozással a kamattámogatással együtt kell visszafizetni.

Sajtóértesülések szerint egy új alapítványba helyezné át a kormány a tudományos akadémia kutatóintézeteit és összes vagyontárgyát. A struktúra a Corvinus Egyeteméhez hasonló lenne, az átvétellel megszűnne a dolgozók közalkalmazotti státusza is. Az akadémia a híreket nem kommentálta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy a kormány elvárása szerint az átalakítás során nem sérülhet a tudományos kutatás szabadsága és a folyamat semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását.

Kormánybiztos felel a Budai Várnegyed kormányzati beruházásaiért áprilistól, a posztra Fodor Gergelyt nevezték ki. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat értelmében a kormánybiztos feladata, hogy előkészítse a további megvalósításhoz szükséges döntéseket, a szükséges kormány-előterjesztéseket, szervezze a közigazgatási egyeztetést, javaslatot tegyen a kapcsolódó jogalkotási feladatokra.

Felmentette az LMP-s Demeter Mártát a honvédelmi bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából a parlament,miután az újabb átvilágítás nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg nála. Az ismételt vizsgálatot Kövér László házelnök kezdeményezte. Az LMP-s tájékoztatást több honvédségi repülőgép utasáról, majd azt állította, hogy az egyik járat a miniszterelnök kiskorú lányát fuvarozta. Kiderült azonban, hogy az utas egy katona gyereke volt.

Nem jutottak be az esztergomi Suzuki-gyárba az ellenzéki parlamenti pártok képviselői.A politikusok a cégvezetéssel szerettek volna tárgyalni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításáról, illetve a szakszervezet-alakítás jogáról. Jelezték: vissza fognak térni és tárgyalnak a gyár vezetőivel, mert ezt várják tőlük az emberek. A Magyar Suzuki közleményében azt írta, hogy nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban.

Tavasszal mintegy 300 fős létszámcsökkentést hajt végre a Magyar Posta. A társaság közölte, hogy a leépítés elsősorban az irányítási-adminisztratív területeket érinti, többségében a fővárosi munkahelyeken. A létszámhiányos munkaköröket, például kézbesítést és logisztikát nem. A Magyar Posta tavaly ősszel mintegy 100 embert bocsátott el.

A hetedikes lányok után várhatóan hamarosan a fiúk is ingyen megkaphatják a HPV vírus elleni védőoltást - erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó az InfoRádiónak elmondta, vizsgálják, hogy ez mit jelentene szakmai és költséghatékonysági szempontból. Az államtitkár hangsúlyozta: a szakértői javaslatok egyértelműen azt mondják, hogy az oltásnak van védő hatása a daganatos megbetegedések kialakulásával szemben fiúkban is.

Továbbra is a Paksi Atomerőmű termeli a legtöbb áramot Magyarországon. Tavaly a négy blokk több mint 15.700 gigawattóra villamos energiát termelt, a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította - közölte a Paksi Atomerőmű. A közlemény szerint az elmúlt évben is magas, 89 százalékos átlagos teljesítmény-kihasználással üzemelt az erőmű négy blokkja, így a társaság az üzleti tervnek megfelelő árbevétellel zárta az évet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×