INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

munka törvénykönyve

bérmegállapodás

vdsz

székely tamás

szakszervezet

Túlóratörvény: így haladnak a szakszervezeti tárgyalások

Túlóratörvény: így haladnak a szakszervezeti tárgyalások

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Már több tucat cég megállapodást kötött a dolgozóival, hogy nem alkalmazza a munka törvénykönyvének módosítását, amely a túlórák számának növelését teszi lehetővé - mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke mondta az InfoRádióban.

Gyógyszeripar, vegyipar, alumíniumipar, gázipar, gumiipar - ezeken a területeken harcolták ki a dolgozók, hogy ne túlóráztathassák őket az eddiginél többet.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: a túlmunka csak bizonyos határig támogatott a szakszervezet és a munkaadók által, hiszen sok negatív hatása van. Ezért is támogatta a szakszervezet azt, hogy olyan megállapodást kössön, amely kizárja a plusz túlórákat.

Minden félnek az az érdeke, hogy munkabéke legyen.

A túlórák esetében kollektív szerződések szabályozzák, mennyi az a maximális óraszám, amit egy évben alkalmazni lehet – fejtette ki Székely Tamás.

A VDSZ elnöke szerint egyre több cégnél kötik meg a bérmegállapodásokat is, és többségében két számjegyű emelésről van szó, ezzel kompenzálva a cafeteriát érintő átalakításokat is.

A munkáltatók néhány helyen arcpirítóan alacsony, például három százalékos béremelést ajánlottak a dolgozóiknak. Ezeknél a cégeknél sztrájkveszély fenyeget - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Egyre több a bérmegállapodás, de van, ahol sztrájkveszély fenyeget
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018