INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

nyugdíj

giro

magyar államkincstár

varga mihály

mesterházy attila

Talán egyszer vége lesz a január 11-i nyugdíj-folyósítási ügynek

Infostart

Varga Mihály Mesterházy Attilának küldött írásbeli válaszából kiderül, kivizsgálták a helyzetet, a felelős megvan, továbbá rendszer-garanciális elemek lesznek a jövőben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megszólalt egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva a január 11-i nyugdíjutalási mizéria ügyében - írja a Napi.hu. A tárcavezető Mesterházy Attila MSZP-s honatya kérdésére adott írásbeli válaszából kiderül, már intézkedtek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő olyan, hogy elakad a nyugdíjfolyósítás.

Ismert, az ügyben a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. Lapinformáció szerint a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én, péntek reggel a nyugdíjak a folyószámlákra.

A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Az ominózus napon még délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a mai, pénteki napon történő - kifizetéséről. Este pedig bejelentették, hogy a kincstár által indított valamennyi nyugdíjtranzakciót a Giro Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Azóta a Népszava azt derítette ki, hogy a MÁK megtalálta a nyugdíjbotrány felelősét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (Nyufig) nyugdíj előtt álló szakmai igazgató-helyettesének személyében, aki egy több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász.

A "technikai problémát emberi tényezőkre visszavezethető hiba okozta" Varga Mihály friss válasza szerint. Az új rendszergarancia része a folyósításhoz kapcsolódó előzetes és utólagos kontroll megerősítése és az ügyeleti rendszer létrehozása.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018