eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Folytatódhat a szocho csökkentése - a nap hírei

A tervek szerint júliusban csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó. Tovább csökkent a munkanélküliek aránya tavaly szeptember és november között. Hétfőn kezdődik az ellenzék előválasztási folyamata. A nap legfontosabb hírei január 2-án.

A tervek szerint júliusban csökken tovább a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékra a jelenlegi 19,5 százalékról. Ezt a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: Bodó Sándor úgy vélte: a döntés csaknem 130 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A hét végén bejelentett kétéves béregyezségről megismételte: 2010-hez képest több mint a duplájára nő a minimálbér és a garantált bérminimum a január 1-én életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel.

Az eredetileg tervezett 5 helyett 7,4 százalékos illetményemelést kapnak a katonák és a honvédelmi alkalmazottak - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta: a honvédségnél dolgozó civilek, akik ez évtől egy új besorolásban honvédelmi alkalmazottakként dolgoznak, 4 év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek.

Tovább csökkent a munkanélküliek aránya tavaly szeptember és november között. A 3,6 százalékos ráta megegyezik a nyár elején mért eddigi legalacsonyabb értékkel - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Szintén friss adat szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 494 ezer volt, 44 ezerrel több mint egy évvel korábban.

Hétfőn kezdődik az ellenzék előválasztási folyamata, akkortól lehet főpolgármester-jelölteket állítani - közölte az MSZP budapesti elnöke.Molnár Zsolt elmondta, a szocialisták Horváth Csabát támogatják, de bármelyik budapesti jelölt elindulhat az előválasztáson. Fontosnak nevezte, hogy a budapesti ellenzéki szavazók maguk döntsenek arról, ki legyen Tarlós István kihívója az őszi önkormányzati voksoláson.

Eddig több mint 5 ezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének 4 pontos petícióját - erősítette meg az InfoRádiónak az érdekképviselet elnöke. Szűcs Tamás megismételte: a követelések között van a közoktatásban nem pedagógusként foglalkoztatott alkalmazottak bérhelyzetének rendezése, a kötelező óraszámok számának visszaállítása, a túlórák kifizetése és a túlterheltség megszüntetése.

Csökkenő forgalommal és gyengülő indexszel zárta az év utolsó hónapját a Budapesti Értéktőzsde. A 2018-as év egészében 6 tized százalékkal gyengült a BUX az előző 3 év jelentős emelkedése után, a részvényforgalom viszont 3,7 százalékkal meghaladta az előző évit. A BÉT értékelése szerint a börze így is sokkal jobban teljesített, mint a világ legtöbb tőzsdéje.

Újabb eladási rekordot döntött Magyarországon 2018-ban a Suzuki. A márka több mint 19 ezer regisztrált új autójával 14,1 százalékra növelte részesedését a magyarországi személyautó-piacon. A tájékoztatás szerint a siker elsősorban a hazai gyártású modellek értékesítésének köszönhető.

Továbbra is borúlátóan ítéli meg a gazdaság kilátásait a Brexit utáni időszakra a brit nagyvállalati szektor vezetőinek többsége. Az Ipsos közvélemény-kutató hangulatfelmérése alapján a nagyvállalatok vezetőinek csaknem háromnegyede tart a brit gazdaság általános állapotának hanyatlásától a következő 12 hónapban. A borúlátó nagyvállalati vezetők aránya egy év alatt kétharmadról háromnegyedre nőtt.

Az amerikai elnök szerint nincs menetrend és nincs határidő a szíriai kivonulásra.Donald Trump a washingtoni kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: az amerikai katonák csak bizonyos idő után hagyják el a közel-keleti országot. A politikus december 20-án közölte, hogy országa kivonja a Szíriában állomásozó mintegy kétezer katonáját. A váratlan bejelentés megütközést váltott ki a szövetségesek körében, illetve az Egyesült Államokban.

Tovább nőtt a repülőgéppel utazók száma tavaly. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet előzetes adatai szerint 2018-ban 4 milliárd 300 millió ember választotta a repülős utazást, több mint 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A légitársaságok tavaly 38 millió járatot indítottak.

Bemutatta a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestjéről készült felvételeket az amerikai űrkutatási hivatal.A korábban a Plutót vizsgáló New Horizons űrszonda kedd hajnalban repült el a nem hivatalosan Ultima Thule nevű kisbolygó mellett. A részletes kép megerősítette, hogy a kicsiny égitest valaha két objektum volt, amely egyesült, emiatt hasonlít alakja egy hóemberhez.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×